Duyuru

Kosova Güvenlik Gücü 2009 ortasına kadar faaliyete girecek

Kosova Haberleri

  /   433   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  


Kosova, kendi güvenlik kuvvetini hizmete sokacağı önümüzdeki Haziran ayında yeni bir kilometre taşını aşacak.

Southeast European Times için Priştine'den Blerta Foniki-Kabaşi'nin haberi – 28/10/08

photo

Mevcut Kosova Koruma Kolordusu 10 Aralık'ta dağıtılacak. [Laura Hasani]

Yetkililer, görevdeki Kosova Koruma Kolordusuna (KPC) son verileceğini açıkladıkları 24 Ekim Cuma günü, Kosova'nın Haziran 2009 ortasına kadar kendi güvenlik gücüne sahip olacağını da duyurdular. Kosova Güvenlik Gücü (KSF) başkanı Fehmi Mujota parlamentonun Güvenlik Komitesi ile toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, KPC'nin dağıtılmasının "10 Aralık 2008'de tamamlanacağını, KSF'nin ise Haziran 2009 ortasına kadar kurulacağını" söyledi.

Mujota, Priştine ve NATO'nun geçişi koordine ettiklerini doğruladı. Üniformaların satın alınması da dahil olmak üzere hazırlıklar çoktan başladı.

Hafif silahlı yeni kuvvet daha çok kriz tepkisi, mühimmat imhası ve sivil korumadan sorumlu olacak. Faaliyetleri KFOR tarafından izlenecek.

"KSF'nin kurulması planladığımız gibi ilerleyecek." diyen Mujota, yetkililerin personeli bir yarışma süreciyle seçeceğini de sözlerine ekledi. Görevdeki KPC'nin 5 binin üzerinde üyesi olmasına rağmen, ardılı ancak bunun yarısına sahip olacak.

Meclis komisyonu başkanı Rrüstem Mustafa'ya göre, hükümet giden KPC'nin üyeleri için bir nevi "kurumsal destek" planlıyor. Bu üyelerin çoğu daha küçük ebattaki KSF'de kendine yer bulamayacağı için, akıbetleri biraz endişe verici olabilir. Kuvvette toplam 2 bin 500 aktif asker, 800 de yedek yer alacak.

Kosova'daki işsizik oranı, yaklaşık %40 ile Avrupa'nın en yüksek düzeyi konumunda bulunuyor.

Kosova, geçiş süreciyle ilgili olarak uluslararası toplumdan yardım güvencesi almış durumda. Pazartesi günü, Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung ülkesinin KSF'nin kurulumasına 7 milyon avro ayıracağını duyurdu.

Priştine ziyaretinde Jung, Almanya'dan Kosova'nın ekonomik gelişimine yardım sözü de verdi.

Genel olarak, KSF'nin hizmete girmesi yalnızca egemenliğin kurulması açısından önemli değil, yeni ülkenin entegrasyon umutları açısından da hayati olarak görülüyor.

Milletvekili Naim Maloku, "İlk KSF birliklerimiz çok iyi hazırlanmış ve NATO standartlarına uygun olacaklardır." dedi.

Geçiş, UNMIK'in sorumluluklarını devralan AB'nin Kosova misyonu EULEX'i güçlendirme çabalarının sürdüğü bir dönemde gerçekleşiyor. Geçen hafta ABD de EULEX'e katılmayı kabul ederek, AB yönetimindeki bir misyonda ABD'li personelin ilk kez yer almasının önünü açtı.

AB'nin dış politika sorumlusu Javier Solana Pazartesi günü EULEX'in Aralık ayına kadar tam olarak göreve başlayacağını söyledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar