Duyuru

NATO ve AB, BH'de tırmanan gerginliklerden endişeli

Bosna Haberleri

  /   414   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ve AB'nin dış politika sorumlusu Javier Solana Bosna-Hersek'li siyasileri milliyetçi söyleme son verip ülkenin Avrupa-Atlantik entegrasyon yolunda ilerlemesine olanak sağlayacak reformlara odaklanmaya çağırdılar.

(Reuters, AP, AFP, Xinhua, NATO - 27/10/08; Fena - 26/10/08)

photo

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer (sağda) ve AB dış politika sorumlusu Javier Solana 27 Ekim Pazartesi günü Brüksel'deki NAO genel merkezinde basın toplantısı düzenlediler. [Getty Images]

NATO ve AB liderleri 27 Ekim Pazartesi günü Bosna-Hersek'teki (BH) siyasi ortamı alevlendiren ateşli söylemlerden duydukları endişeyi dile getirerek ülke siyasilerini bunun yerine ülkeyi istikrara kavuşturmaya odaklanmaya çağırdılar.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer AB güvenlik sorumlusu Javier Solana ile düzenlediği basın toplantısında, "Duyduğumuz siyasi söylemle ilgili endişeler kesinlikle var." dedi.

Brüksel'deki NATO genel merkezinde AB Siyasi ve Güvenlik Komitesi ile birlikte toplanan Kuzey Atlantk Konseyi sonrasında konuşan de Hoop Scheffer, BH'deki durumun konferansın gündeminde yer aldığını söyledi.

De Hoop Scheffer gazetecilere yardımcısı Claudio Bisogniero'yu yakında Saraybosna'ya göndereceğini söyledi.

Balkan ülkesinde, Ekim 2006 genel seçimlerinden ve birbiriyle çatışan vizyonlara sahip iki nüfuzlu siyasinin iktidara gelmesinden bu yana gerginlik tırmanıyor.

Dayton Barış Anlaşmaları ülkeyi, zayıf bir merkez hükümet çatısı altında Boşnak ve Hırvatların paylaştığı BH Federasyonu ve Sırplar tarafından yönetilen Sırp Cumhuriyeti (SC) olmak üzere oldukça özerk iki tarafa böldü.

Daha merkezi bir devletten yana olan Haris Silayciç- BH Partisi genel başkanı ve 2006 yılından bu yana ülkenin üçlü cumhurbaşkanlığının Boşnak üyesi- SC'yi lağvetmek için bastırıyor.

Ancak Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakının (SNSD) lideri ve SC Başbakanı Milorad Dodik yönetimi altındaki Bosnalı Sırplar, BH'nin SC'nin mevcut statüsünü değiştirmeye veya onu tümüyle lağvetmeye kalkışması halinde bağımsızlık referandumu düzenlemekle tehdit ediyorlar.

De Hoop Scheffer'in sözlerini yineleyen Solana da BH'deki savaş sözleriyle ilgili endişelerini dile getirerek, bunun ülkenin Avrupa-Atlantik entegrasyon umutlarını tehlikeye atabileceği konusunda uyardı.

Böylesi "bir söylemin Bosna-Hersek'i Avrupa Birliği'ne ve böylelikle de NATO yoluyla Avrupa-Atlantik kurumlarına yakınlaştırma amacına katkı sağlayamayacağını" söyleyen Solana şöyle devam etti: "Liderlere, birlikte çalışmaya devam etmeleri gerektiği yönünde net bir mesaj göndermek istiyorum. Katılmak istedikleri kuruma katılmalarının tek yolu bu olacaktır."

BH Haziran ayında AB ile bir İstikrar ve Ortaklık anlaşması (SAA) imzalayarak, 27 ulustan oluşan bloğa nihai üyelik yolundaki ilk büyük adımını attı.

BH Temsilciler Meclisi geçtiğimiz hafta SAA'yı onadı.

Hareketi memnuniyetle karşılayan Yüksek Temsilci Miroslav Lajcak, Halk Meclisi ve BH cumhurbaşkanlığını onay sürecini mümkün olduğu kadar kısa sürede kesinleştirmeye çağırdı.

Perşembe günkü açıklamasında Lajcak, "BH'nin Avrupa-Atlantik yapılarına katılması bütün vatandaşlara istikrar, refah ve güvenlik teminatı sağlayacaktır." dedi.

Avrupa Komisyonu BH'nin katılımıyla ilgili yıllık ilerleme raporunu gelecek hafta yayınlayacak.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar