Duyuru

Belgrat ile Müzakerlerin Amacı EULEX’in Kosova Genelinde Yerleşmesidir

Kosova Haberleri

  /   415   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Avrupa Birliği yetkilileri, Avrupa Birliği-Sırbistan ve Belgrat-BM görüşmelerinin hedefinin EULEX’in, Güvenlik Konseyinin1244 sayılı rezolusyon esasınca ve BM himayesi altında Kosova genelinde yerleşmesi olduğunu bildirdi.

 

Avrupa Birliğinin Brüksel’deki  Bakanlar Konseyinin bir diplomatı haber ajanslarına verdiği demeçte, bu konuyla ilgili görüşmelerin  devam ettiğini söyledi.

Diğer yandan diplomatik kaynaklara dayanarak, Belgrat’ın “Politika” gazetesi, yoğun bir şekilde iki haftadan bu yana  EULEX sistemi konusunda yapılan görüşmelerin  ciddi bir kriz ile karşılaştığını yazdı. Bu konuda uzlaşmanın sağlanması şanslarının şu an için çok az olduğu belirtilirken,  Sırbistan Hükümetine yakın kaynaklar gene  Belgrat’ın EULEX’i kabul etmesi ve  istemler listesini kısaltması için  Brüksel tarafından  büyük bir baskı karşısında bulunduğunu  açıkladı.

Aynı kaynaklar, EULEX sisteminden sonra çok çabuk, Kosova ahalisinin yaşam şartlarının düzelmesiyle ilgili bir anlaşmanın imzalanması gibi  Sırbistan’nın Kosova Hükümeti ile bir çeşit ilişki kurmasının isteneceğine kadar  bu baskının büyük olması konusunda Sırp tarafında bir kuşku yarattığını, ardından da Brüksel’in  bu durumu  Sırbistan’ın dolaylı bir şekilde  Kosova bağımsızlığını tanıdığını açıklamak için kullanabileceğini belirtmektedir.  

 

  Editör : Kosova Haber 

  

Yorumlar