Duyuru

Bosna'da alarm zilleri çalıyor!

Bosna Haberleri

  /   425   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

Dayton anlaşmasının mimarı, Sırp başbakan Dodik'i Karadzic politikaları uygulamakla suçladı.
Cuma, 31 Ekim 2008
 
Bosna savaşını sona erdiren 1992-95 Dayton anlaşmasının mimarı Amerikalı Richard Holbrooke, Dayton anlaşmasından beri Bosna'da en gergin dönemin yaşanmakta olduğunu ve işbirliğinin azaldığını söyledi. 

Dayton anlaşması ile Bosna'nın yarısı Sırplara bırakılmış diğer yarısında da Boşnak ve Hırvatların meydana getirdiği ayrı bir bölge kurulmuş, her iki bölge zayıf bir merkezi hükümet ile birleştirilmişti. 

Bosna'da istikrarsızlığın başlıca sorumlusunun Sırp Cumhuriyeti başbakanı Milorad Dodik'in olduğunu söyleyen Holbrooke, "Dodik merkezi hükümeti yıkmaya çalışıyor" dedi. 

Zagreb'te katıldığı bir konferansta gazetecilerin sorularını cevaplayan Amerikalı diplomat Holbrooke, "Çok yüksek seviyede bir Hırvat yetkili bugün bana Dodik'in (Savaş dönemi Sırp lider Radovan) Karadzic'in hedeflerini barışçı siyasi imkanlarla gerçekleştirmeye çalıştığını söyledi" dedi. 

Washington daha önce Dodik'in Karadzic'in politikalarının bir alternatifi olduğunu söylemiş fakat şimdi ayrılıkçı politikaları sebebiyle endişe duyuyor. 

Dodik'in dolaylı yollardan Bosna Hersek'ten ayrılma meselesini gündeme getirdiğini söyleyen Holbrooke, Bosna'yı ihmal etmenin dünya için tehlikeli olduğu uyarısında bulundu. 

Dodik'in rakibi Boşnak lider Haris Silajdzic ile çatışmaya girdiğine dikkat çeken Amerikalı diplomat, "Dodik ve Silajdzic'in çatışması ülkeyi çok kutuplu duruma getiriyor." dedi. 

Bosna'nın kollektif dönem başkanı olan Silajdzic, 1995'te Dayton görüşmeleri sırasında müzakereci idi. 

Holbrooke, uluslararası topluma çağrıda bulunarak barış anlaşmasını ihlal eden kanunları iptal etmek ve anlaşmayı tanımayan yetkilileri görevden almak üzere Bosna'daki Yüksek Temsilcilik vasıtası ile harekete geçilmesini istedi. 

Kaynak: Reuters

http://www.dunyabulteni.net/news_detail.php?id=56796 

  

Yorumlar