Duyuru

AK ilerleme raporunda Sırbistan'a teşvik, BH ve Makedonya'ya eleştiri olacak

Dünyadan Haberler

  /   290   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

BRÜKSEL, Belçika -- 30 Ekim Perşembe günkü basında çıkan haberlere göre, Avrupa Komisyonu'nun (AK) 5 Kasım'da yayınlaması beklenen Sırbistan ile ilgili ilk ilerleme raporunda ülkenin gelecek yıl resmi AB aday ülkesi olabileceği ileri sürülecek. Basına yansıyan bir taslağa göre, raporda Lahey savaş suçları mahkemesiyle tam işbirliğinin aday statüsünün başlıca şartı olmaya devam edeceği yinelenecek. Belgenin tonu, özellikle bir serbest piyasa ekonomisi inşa edilmesinde kaydedilen ilerleme açısından genelde olumlu olacak. Eleştirilerde yargı sisteminde reform gereği ve yolsuzluk ve organize suçla mücadelede yeterli ilerleme kaydedilememesine değinilecek.

Bu arada AK'nin Bosna-Hersek (BH) ile ilgili ilerleme raporunda ülke siyasi istikrarsızlık ve reform eksikliği ile eleştirilecek. Belgenin tonunun son derece olumsuz olması bekleniyor. AK kışkırtıcı söylemlere ve Dayton Barış Anlaşmalarını baltalamaya yönelik her türlü girişime karşı uyarıda bulunacak.

Ayrı bir gelişmede, AK'nin Makedonya'nın gerekli şartları yerine getirmemesi nedeniyle bu ülkeyle katılım müzakerelerinin başlatılmasını reddetmesi bekleniyor. AK'nin Makedonya ile ilgili ilerleme raporunun taslağında, "Makedonya yıl içinde bir takım ilerlemeler kaydetmiş olsa da, siyasi kriterleri henüz karşılayabilmiş değil." ifadesi yer alıyor. AK Üsküp'ü, Haziran ayındaki seçimleri gölgeleyen yer yer şiddet olaylarıyla ilgili olarak da eleştirecek. (Reuters, AFP, Dnevnik, EUObserver, EUBusiness, Beta - 30/10/08) setimes 

  

Yorumlar