Duyuru

Cinayetler Hırvatistan'da ayaklanmaya yol açtı

Hırvatistan

  /   606   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Blogcular, yetkilileri mafyaya karşı kozun ellerinde olduğunu gösterememekle suçluyorlar.

Southeast European Times için Zeljana Grubisiç'in haberi – 31/10/08

photo

Hırvat gazeteci ve yayıncı İvo Pukaniç, bu yılın başlarında kendisine düzenlenen bir suikast girişimi hakkında gazetecilere konuşurken görülüyor. Pukaniç geçen hafta Zagreb'de arabasına bomba konması sonucu yaşamını yitirdi. [Getty Images]

Hırvatistan'ın yasalara saygılı bir ülke olarak imajı Ekim ayında kötü şekilde yara aldı. İlk olarak, genç bir hukuk stajyeri (tanınmış bir avukatın kızı) yaşadığı dairenin önünde kurşun yağmuruna tutularak öldürüldü. Ardından da ünlü gazeteci ve yayıncı İvo Pukaniç ile pazarlama müdürü Niko Franiç'in hayatını kaybettiği araba bombalama olayı geldi.

Olaylar üzerine isyan eden pek çok blogcudan biri olan Denis Avdagiç, "Bu cinayetler ve daha önceki sayısız cinayet Hırvatistan'ın itibarına yarar sağlamıyor." diyor.

26 yaşındaki İvana Hodak'ın öldürülmesi sonrasında yetkililer organize suçla mücadeleyi hızlandırma sözü verseler de, Zagreb'in göbeğinde aynı derecede küstahça gerçekleştirilmiş bir suikastı önleyemediler.

45 lines sitesinde yazan funky business,"Gerçekten de mafya Hırvatistan'a ülkeyi Cumhurbaşkanı Stipe Mesiç ve Başbakan İvo Sanader'in değil, bizzat kendisinin yönettiğini göstermeye karar vermiş gibi görünüyor." diyor.Arhangel şöyle devam ediyor: "Ülkenin güvenlik ve emniyeti alarm veriyor ve birşeyler yapma zamanı geldi."

"Hükümetin suçla mücadele hakkındaki görkemli açıklamaları ve başbakanın yürek burucu sözleri, sadece halkın olaylara tepkisini dindirme amaçlı olan ancak hiçbir değişikliğe yol açmayan anlık manevralardı." diyen

Arhangel, kasvetli bir tonda "Hükümet ve daireleri yine kudurmuş gibi şiddeti sert bir dille kınayacaklar. Medya günlerce olaylarla ilgili yazılar yazacak ve vakaları inceleyecek. Ve zaman geçecek, yeni olaylar ve gelişmeler önceliği alacak ve Pukaniç davası da diğerleri gibi faili meçhul kalacak. Yeter ki ortalık sakinleşsin, San Mark Meydanı'ndakiler mecliste koltuğundan olmasın" diyor.

"Bütün siyasiler topluca istifa etse bile hiçbir şey değişmez." diyen Myko şöyle devam ediyor: "Suçu temizleyen daireler ya mafyanın bir parçası ya da toptan iş görmez durumdalar."

Lovac'ın bir fikri var. "Hırvat hükümeti Hırvatistan'daki 24 bin gizli servis ajanının listesini halka açıklayarak sorunu kolayca çözebilir. O eski komünist gizli servisi bir yılan yuvası."

Son olarak Avdagiç, Pukaniç'in yeraltı dünyasıyla sahip olduğu iddia edilen bağlantılar yüzünden kendi akıbetini hazırladığını düşünenlerle tartışıyor. Ona göre gazeteci "yaşamın tüm kesimlerinden insanlarla bağlantılı olması gereken bir çalışma düzenine sahipti, çünkü bu bağlantılar bilgi sağlıyordu. Ayrıca, suç işlemekle de suçlanmıyordu! Bence cinayet, bir insanın gerçekleştirebileceği en korkunç eylemlerden biridir! Kimsenin bir başkasının canını almaya hakkı yoktur."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar