Duyuru

Avrupa Komisyonu Kosova İçin Bir Olurluk İncelemesi Öneriyor

Dünyadan Haberler

  /   268   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Avrupa Komisyonu bugün AB’nin genişleme politikasına ait yıllık strateji belgesini onayladı.Raporda, Kosova’da genel istikrarlığın korunduğu, ancak bazı hedeflerin henüz gerçekleşmediği vurgulanıyor.

 

Avrupa Komisyonu  yöresel ve Avrupai bütünleşmenin en iyi bir şekilde kullanılmasının değerlendirmesini yapan Kosova’ya ait bir fizibilite incelemesinin gerçekleşmesini öneriyor.

 Avrupa Komisyonu aynı zamanda Kosova ve Avrupa Komisyonu arasında politik ve teknik diyalogun yoğunlaşmasını da önermektedir. Kosova’ya ait ilerleme raporunda Avrupa Komisyonu, Avrupa Partnörlüğününün önceliklerinde bir ilerlemenin kaydedildiğini değerlendirdi, ancak temel hedeflerin henüz adlandırılmadığına da işaret etti.

Yıllık raporda Komisyon  son yıl içerisinde Kosova’da kaydedilen ilerlemeyi incelemektedir. Raporda  genel istikrarlığın korunduğu ve  Kosova’nın, İstikrar ve Ortaklık Süreci Mekanizması çerçevesinde  geniş uluslararası topluluğu, Avrupa Birliği, bu kapsamda  Avrupa Komisyonu ile etkin bir işbirliğine devam ettiği belirtiliyor.

Buna rağmen raporda, esas hedeflerin gerçekleşmediği, paralel enstitülerin Hükümetin Kosova genelinde kendi yetkisini uygulamakta engellediği belirtilirken, azınlıkların korunmasının da  teorik olarak sağlandığı, ancak  pratikte  Sırp topluluğu ve diğer toplulukların bütünleşmesinde daha kararlı çabanın sarf edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Ekonomik gelişmeye de yer verilen raporda, ekonomik gelişmenin hassas olduğu ve net olmayan politika tarafından engellendiği de ileri sürülüyor.

 

  Editör : Kosova Haber


 

  

Yorumlar