Duyuru

Britanya’dan Kosova’ya Tam Destek

Kosova Haberleri

  /   459   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Kosova Meclisi törenli oturumuna katılan Büyük Britanya Dışişleri Bakanı David Miliband, Britanya’nın Kosova’nın Avrupa Birliği’nin bir parçası olması için tüm imkanları seferber edeceğini bildirdi.

 

Priştine’de kısa bir ziyarette bulunan Miliband, Büyük Britanya’nın Kosova’nın gelişmesi ve entegrasyonu konusunda her zaman en büyük müttefiki olacağını söyledi.

“Ben sabırsızlıkla Kosova’nın Avrupa Birliği masasında kendi yerini almasını bekliyorum. Bu koltuğa daha çabuk kavuşması için elden geleni yapacağıma dair söz veriyorum” sözleriyle Kosova Meclisi milletvekillerine seslenen Büyük Britanya Dışişleri Bakanı David Miliband, Kosovalıların devletleşmesi çabalarını takdirle karşıladığını şimdi de bütünleşme konusunda çaba harcayacakları inancını belirtti.

 

Miliband, Kosova Koruma Kolordusu’ndan (TMK) Kosova Güvenlik Gücüne geçiş sürecinde TMK mensuplarının işsiz kalamaması, yeni iş yerlerinin bulunması için Britanya’nın 3 milyon Pound ayıracağını

 

Miliband Kosova kurumlarının önem vermesi gerektiği 4 alana dikkati çekti: ülkede vatandaş haklarının saygılanması ve Anayasası’nın yürürlüğe geçirilmesi, ekonomik gelişme, işsizliğin azaltılması ve Kosova bağımsızlığının tanıyan ülke sayısının artırılmasını sağlayacak dışişleri siyasetinin geliştirilmesi.

Kosova siyasetçilerine tarihte yaşamamaları çağrısında bulunan Miliband, uluslararası toplum için Kosova’nın ayrılması kabul edilmez olduğunu belirtti ve milletvekillerinden anayasayı yürürlüğe geçirmeleri konusunda sorumluluğa çağırdı.

Büyük Britanya’nın Kosova diplomatik temsilcilerini selamladığını söyleyen David Miliband, Bakingem Sarayı’nda Britanya Kraliçesi’nin diplomatik temsilcileri kabulünde Kosova temsilcilerinin de eşit reva gördüğünü belirtti.

 

Kosova’nın devletleşmesi sürecinde Büyük Britanya Dışişleri Bakanı David Miliband’a ve Birleşik Krallığına teşekkürlerini ifade eden Kosova Meclisi Başkanı Jakup Krasniqi, Kosova ziyaretinin dostluk mesajı içerdiğini belirtti. Yeni Kosova’nın yapılanmasında Birleşik Krallığın rolü önemine işaret eden Krasniqi, Büyük Britanya ve uluslararası toplumun Kosova’ya yatırımlarının tüm vatandaşlar faydasına olacağını ve ülkenin demokratikleşmesinde ve yörede barış ve istikrarın sağlanmasında kullanılacağı garantilerini verdi. Kosova’nın  9 aylık bağımsızlık döneminde değiştiğini; işlevlik, ekonomi, demokrasi ve yasal alanlarda ilerleme kaydettiğini söyleyen Krasniqi, Avrupa bütünleşme sürecinin ise Kosova’nın ekonomik gelişme, demokratik ilerleme, sosyal esirgeme ve diğer ülkeler ile uyumu konularında yardımcı olacağını belirtti.

Ahtisaari planının öngördüğü çerçevede EULEX’in Kosova genelinde yerleşmesi Kosova için zaruri olduğunu belirten Krasniqi, Kosovalı Sırplar dahil tüm Kosovalıların çıkarından olan yerleşmeyi Belgrad’ın engellemesine müsaade edilmemesi gereğine işaret etti.

   Editör : Kosova Haber

 

 

  

Yorumlar