Duyuru

Balkan ülkeleri "tarihi" seçimi kutladılar

Dünyadan Haberler

  /   268   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

WASHINGTON, ABD -- Balkan ülkeleri 5 Kasım Çarşamba günü Barack Obama'yı ABD başkanlık seçimlerinde kazandığı zaferden ötürü kutladılar. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi Obama'nın zaferini "Amerika için tarihi bir gün olarak nitelendirirken", ABD'nin uluslararası krizleri çözmede önde gelen bir unsur olarak kalacağını da ekledi. Bosna-Hersek (BH) Cumhurbaşkanlığı Reisi Haris Silayciç de bir kutlama mektubu gönderirken, Yüksek Temsilci Miroslav Lajcak Alman Der Spiegel dergisine verdiği demeçte, ABD ve diğer uluslararası ortakların Batı Balkanlar'a AB üyelik yolunda destek olmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov Obama'yı kutladı ve zaferinin bir değişim ve yenilik dileğinin işareti olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Stipe Mesiç de, AB üyeliği yolundaki küçük bir ülke olarak, Hırvatistan'ın Obama'yı tebrik ettiğini söyledi. Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofiyas Lefkoşe'nin Obama'nın sözlerini yerine getirdiğini görmeyi beklediğini belirterek, seçilmesinin büyük beklentilere yol açtığını kaydetti. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis de Obama'ya gönderdiği mektupta, Cumhuriyetçi John McCain'e karşı kazandığı zaferin küresel kriz ışığında "kritik bir dönemde" ifade etti.

Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Zrvenkovski de mesajında ABD'nin "barışı sağlama, istikrar ve demokrasinin gelişimine olan katkısının paha biçilmez önemde" olduğunu kaydetti. Kosova Başbakanı Haşim Taki de Obama'ya yazdığı mektupta, seçilmesinin "ABD'nin en yüksek demokrasi değerlerini ortaya koyduğunu" söyledi. Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Obama'nın zaferinin ikili ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağından emin olduğunu belirtti. Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu Obama'nın seçilmesinin ABD-Romanya işbirliğinin zirvesinde gerçekleştiğini söyledi. Sırbistan hükümetiyse, Obama'nın seçilmesinin dünyada hoşgörünün gelişmesine katkıda bulunması yönündeki umudunu dile getirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de mektubunda Obama'nın değişim ve umut mesajını memnuniyetle karşıladı. (DPA, Makfax, YTD, Fena, Bulgarian Post, CNA, ANA-MPA, Utrinski Vesnik, Adevarul, Hürriyet, Anadolu haber ajansı, Zaman, RTS - 05/11/08) setimes 

  

Yorumlar