Avrupa Komisyonu'nun, AB üyeliği hedefleyen Türkiye ve yedi Balkan ülkesinin katılım yolundaki ilerlemeleriyle ilgili Çarşamba günü yayınladığı yıllık raporda, gelecek yılın bu ülkeler için çok önemli olacağı belirtildi.
(Avrupa Komisyonu, AFP, AP, Reuters, DPA, FT, BBC, MIA, Makfax, Javno.hr, Beta, B92 - 05/11/08)
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn raporları 5 Kasım Çarşamba günü sundu. [Arşiv] |
Avrupa Komisyonu (AK), sekiz Güneydoğu Avrupa ülkesinin üyelik yolundaki ilerlemesiyle ilgili yıllık raporlarını 5 Kasım Çarşamba günü yayınlayarak, Hırvatistan'ın gerekli şartları yerine getirmesi halinde Birlikle katılım müzakerelerini gelecek yıl tamamlayabileceğini söyledi. Birlik ayrıca, diğer altı Batı Balkan ülkesi ve Türkiye'yi üyeliği daha erken gerçekleştirebilmek için siyasi, ekonomik ve siyasi reformların uygulanmasını hızlandırmaya da çağırdı.
Üç resmi AB aday ülkesinden biri olan Hırvatistan, Türkiye ve Makedonya ile birlikte Brüksel'le katılım müzakerelerine Ekim 2005'te başladı. Müzakereciler bugüne kadar, müzakere sürecini meydana getiren toplam 35 fasıl, veya politika alanından 21'ini açtılar ve dördünü geçici olarak kapattılar.
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn, "Hırvatistan'ın kaydettiği ilerlemeye dayanarak, 2009 yılı sonuna kadar katılım müzakerelerinin son safhasına ulaşmak mümkün olmalıdır." dedi.
Ancak aynı şekilde müzakerelerine Ekim 2005'te başlayan Türkiye, bugüne kadar sadece sekiz müzakere faslı açmış ve bir tanesini geçici olarak kapatmış olarak oldukça geride kalmış bulunuyor.
AK, Türkiye'deki siyasi reformların hızını eleştirmekle birlikte, önemli ekonomi kriterlerinden biri olarak ilk defa ülkeyi "işleyen pazar ekonomisi" olarak tanıdı. Örgüt ayrıca Ankara'ya örneğin Kafkaslar'daki aktif ve "yapıcı" dış politikasından ötürü övgüde de bulundu.
Aralık 2005'te resmi AB adayı olan Makedonya yine katılım müzakerelerini başlatmak için yeşil ışık alamadı. AK, ülkenin hala özgür ve adil seçimleri güvence altına alması ve önde gelen siyasi partiler ve mevkiler arasındaki diyaloğu iyileştirmesi gerektiğini kaydetti.
AK raporlarında bahsi geçen aday ülkeler ve beş potansiyel adaya -Arnavutluk, Bosna-Hersek (BH), Kosova, Karadağ ve Sırbistan- bölgede hala yaygın halde bulunan yolsuzluğa karşı harekete geçmeleri yönünde çağrıda bulunuldu. AK, Sırbistan'ın raporlama dönemi içinde bu alanda ve kapsamlı bir yolsuzlukla mücadele politikası geliştirmede bir miktar ilerleme kaydettiğini ileri sürdü. Ülke, öncelikli siyasi ve ekonomik reformların yanı sıra Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) ile işbirliğinde somut ilerleme kaydetmesi halinde gelecek yıl resmi AB aday ülkesi statüsü kazanabilir.
Rehn, "Sırbistan'ın, Ratko Mladiç de dahil olmak üzere geri kalan ICTY zanlılarını tutuklamak için elinden gelen her şeyi yapması gerekiyor." dedi.
AK, Arnavutluk, BH ve Karadağ'ın ilgili Geçici Anlaşmalarını hayata geçirmede ilerlediklerini belirtti. Bu ülkelerin hala hukukun üstünlüğü ve idari yürütme becerilerini pekiştirmeleri gerekiyor.
AK Arnavutluk'u 2009 seçimlerini uluslararası standartlara uygun şekilde gerçekleştirmeye, Karadağ'ı da agresif bir yargı reformu yürütmeye çağırdı.
AK, BH'de son aylarda milliyetçiliğin yükselmesinden duyduğu endişeyi de dile getirdi.
AK'nin Kosova raporunda yaygın yolsuzluk ve organize suça dikka çekilirken, ülkenin Avrupa entegrasyonunun genel olarak "erken bir safhada" olduğu belirtildi.
Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Yorumlar