Duyuru

BH polisi silah kaçakçılarıyla savaşıyor

Bosna Haberleri

  /   473   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Son aylarda yürütülen geniş çaplı bir polis operasyonunun hedefi uluslararası kaçakçılık çeteleriydi.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi – 06/11/08

photo

Operasyonda büyük miktarda silah ve diğer öldürücü materyaller ele geçirildi. [Getty Images]

Bosna-Hersek (BH) polisi, geniş çaplı bir uluslararası operasyon yoluyla kendi toprakları üzerinden AB ülkelerinde faaliyet gösteren diğer çetelere silah kaçakçılığıyla uğraşan organize suç çetelerini bastırma amaçlı yoğun çabalar gösteriyor.

Batı Operasyonu son birkaç aydır BH'de ve bazı komşularında yürütülüyor. BH Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti polis teşkilatları komşu ülkeler ve Slovenya, Fransa, Avusturya gibi AB üye ülkeleri ve Hırvatistan'daki mevkidaşlarıyla işbirliği yaptılar. Operasyona Devlet Bilgi ve Koruma Dairesi (SIPA) de katıldı.

Soruşturmaların başladığı Ocak ayından bu yana, polis çok miktarda silah ve otomatik tüfekler, roketatarlar, tabancalar, otomatik silahlar, el bombaları, çeşitli mühimmat, fünyeler ve silah yedek parçaları gibi başka öldürücü materyaller ele geçirdi.

Ele geçirilen malzemeler arasında TNT'den daha güçlü bir patlayıcı olan pentrit de bulunuyor. Eski Yugoslavya'daki fabrikalar bu maddeyi ülke ordusu için üretiyorlardı. Kaçakçılar bu mühimmatı Batı Avrupa ülkelerinde Balkanlar'daki fiyatlarından çok daha yüksek fiyatlarda veya potansiyel terör eylemleri için satmayı planlıyorlardı.

Eylül ayında polis, dördü BH'de ikisi de Slovenya'da olmak üzere suç şebekesinde yer aldıkları iddia edilen altı kişi tutukladı. Fransa'da yaşayan diğer iki zanlı için de tutuklama emri çıkartıldı. Bu baskında polis 62kg pentritin yanı sıra çok sayıda otomatik silah, tanksavar roketleri, fünyeler ve mühimmat yakaladı.

Sözcü Slovenya'nın başkenti Ljubljana'da düzenlediği basın toplantısında, çetenin son derece iyi organize olduğunu ve her üyeye belli görevler verdiğini söyledi. Örgütün amacı diğer AB ülkelerine çok miktarda silah ve patlayıcı kaçırmak ve bundan büyük gelirler elde etmekti.

Aylarca süren soruşturma sırasında yetkililer, Slovenya'yı Batı Balkan ülkelerinden AB ülkelerine kaçırılan yasadışı silahlar için bir geçiş ülkesi olarak tanımladılar.

Operasyonun Ekim ayı ortalarında gerçekleşen bir başka ayağında, SIPA orta Bosna'da Saraybosna, Banja Luka ve Zenica'nın semtlerinde bir çok yere baskınlar düzenledi. Daire altı kişiyi tutuklayarak Savcılığa sevk etti. Polis soruşturma sırasında AB ülkelerine fak edilmeden sokulmuş ve burada kaçakçılar tarafından satılmış bazı silah "sevkiyatları" da ortaya çıkardı.

SIPA müdür yardımcısı Dragan Lukac Saraybosna'da düzenlediği basın toplantısında, uluslararası medyada silah kaçakçılığı çeteleriyle el Kaide arasında bağlantı olduğunu iddia eden bazı haberlerin doğruluğuna da karşı çıktı.

Ekim ayında tutuklanan altı şüphelinin farklı geçmişlerden geldiğini belirten Lukac, onları "çok ırklı suç örgütü" olarak nitelendirdi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar