AK tarafından hazırlanan yeni bir raporda, Makedonya'ya kilit alanlarda kaydedilen ilerlemeden ötürü övgüde bulunulmasına karşın, sandıklarda yaşanan usulsüzlüklerle ilgili kaygı sinyalleri veriliyor.
Southeast European Times için Üsküp'ten Goran Trajkov'un haberi – 10/11/08
AB'nin Makedonya Büyükelçisi Ervan Fouere raporu 5 Kasım'da medyaya sundu. [Tomislav Georgiev] |
Avrupa Komisyonu'nun (AK) geçen hafta aday ülkelerle ilgili yayınladığı yılllık raporda Makedonya'nın ekonomi, polis ve yargı sistemini elden geçirmede kaydettiği ilerlemeler ön plana çıkarılıyor. Ancak belgede, ülke seçim usulsüzlükleri, siyasi diyalog eksikliği ve önemli konularda uzlaşmaya varılamaması yüzünden eleştiriliyor.
AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn, Makedonya'nın AB tarafından belirlenen sekiz kriterin bazılarında ilerleme gösterdiğini söyledi. Rehn, "Bunun için size tam itibar ediyoruz. Ancak bizim için, seçim sürecinde yaşanan ciddi usulsüzlükler olumsuz bir sürpriz oldu." dedi.
Avrupa Parlamentosu'nun Makedonya raportörü Eric Mayer ise AK'nin ülkeye fazla katı davrandığını öne sürdü. Mayer, seçim sorunlarının müzakerelerin başlatılmasına engel teşkil etmemesi gerektiğini söyledi.
Ancak Rehn, bunun temel bir sorun olduğunu ileri sürerek karşı çıktı. "Uluslararası gözlemciler ve AGİT, seçimlerin kriterlere uygun şekilde yürütülmediğini söylediler ve bu da temel bir şarttır. Evet, iyileşme olduğunu söyledim, fakat gelecek yılki seçimlerin uluslararası standartlara uygun şekilde gerçekleştiğini görmek zorunda kalacağız."
Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski hükümetinin AK tarafından işaret edilen sorunlarla mücadele etmek için bir stratejisi olduğunu söyledi. Gruevski, rapor muhtemelen gerçekçi olmakla birlikte, Üsküp'ün belgeyi tam olarak değerlendirebilmesi için daha fazla tahlil yapması gerektiğini de belirtti.
"Yine de raporun iyi olduğunu söyleyeceğiz." diyen Gruevski şöyle devam etti: "Aksi şekilde yanıt verirsek sorun yaşarız."
AB'nin Makedonya Büyükelçisi Ervan Fouere de, AB'nin mevcut 33 alanın 12'sinde iyi ilerleme, yalnızca beşinde zayıf ilerleme gördüğünü söyledi. Geri kalan alanlardaysa ilerleme olmakla birlikte daha derin reformlar gerekiyor.
"Hükümet raporu dikkate almalı ve siyasi uzlaşma sağlama ve aynı zamanda kriterleri yerine getirme yönünde çalışmalıdır." diyen Fouere şöyle devam etti: "Muhalefetin olumsuz yorumları ortadan kaldırmak için hükümetle birlikte çalışması gerekir. Bu toplu bir sorumluluktur ve AB üyelik kriterlerini karşılamak için herkesin birlikte çalışması gerekir."
Yunanistan ile aradaki isim anlaşmazlığıyla ilgili olarak Rehn, bunun AB üyeliği müzakere paketinin bir parçası olmadığını söyledi. Yetkili yine de her iki tarafı da hızlı bir çözüm aramaya çağırdı.
Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
Yorumlar