Duyuru

Hırvatistan'a Brüksel'den iyi haber

Hırvatistan

  /   523   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

AK'nin Hırvatistan ile ilgili İlerleme Raporunda aday ülkeye katılım müzakerelerini 2009 yılı sonuna kadar tamamlayıp 2011 yılında Birliğe katılması için net bir fırsat veriliyor.

Southeast European Times için Zagreb'den Nataşa Radiç'in haberi -- 10/11/08

photo

Başbakan İvo Sanader, "Şu anda çözmemiz gereken bazı güçlüklerle karşı karşıya bulunuyoruz." dedi. [Getty Images]

Avrupa Komisyonu'nun (AK) geçen hafta yayınladığı bir raporda, Hırvatistan'a AB üyeliğine hazırlık durumu konusunda olumlu yorumlar sunuldu. AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn'in 5 Kasım'da sunduğu raporda, "Batı Balkan ülkelerinin AB üyeliği yolundaki ilerlemesi, gerekli şartları yerine getirmeleri halinde hızlandırılabilir. Hırvatistan'ın gerekli şartların tümünü yerine getirmesi halinde, 2009 yılı sonuna kadar bu ülkenin katılım müzakerelerinin son safhasına ulaşmak mümkün olabilir." ifadesi yer alıyor.

İyi haber Zagreb'de iyimserliği artırdı. Hırvat halkı, aday ülkelerdeki reform ve kazanımları inceleyen temel bir belge olan İlerleme Raporunu, ülkelerinde son yaşanan mafya tarzı cinayet dalgası sonrasında büyük bir korkuyla bekliyordu.

Belgenin havasından rahatlayan yetkililer, rapordaki bulgulara ve Hırvatistan için üyelik penceresinin açılmasına övgüde bulundular.

Hırvatistan Başbakanı İvo Sanader 5 Kasım'da basın mensuplarına verdiği demeçte, AK'nin müzakerelerin bitimi konusunda bir tarih telaffuz etmesinin son derece cesaret verici olduğunu söyledi.

Sanader, "Bizim değerlendirmemiz, Hırvatistan'ın 2010 veya 2011'de, yani Hırvatistan'dan yapılacak bir sonraki parlamento seçimlerinden önce AB'ye katılacağı şeklindedir. Şu anda, çözmemiz gereken bir dizi güçlükle karşı karşıya bulunuyoruz." dedi.

AB üyeliğini izleyen meclis komitesinin başkanı Vesna Pusiç, "Şimdi planlardan gerçek eyleme geçme zamanıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Stipe Mesiç de, "Hırvatistan yasaların uygulanmasında yaşanan sorunların son derece farkındadır, ancak müzakereleri gelecek yıl sonuna kadar tamamlamak için gereken her şeyi yapmak için siyasi iradeye de sahiptir." dedi.

Rapor olumlu olmasına karşın Hırvatistan'ın yapması gereken bir çok şey var. Rehn, "Başarı, Hırvatistan'ın AB üyeliğine ilişkin şartları karşılayabilmesine bağlıdır. Top şimdi tamamen Hırvatistan'ın sahasında" dedi.

AB'nin dikkat çektiği sorunlar arasında kötü idare ve yaygın yolsuzluğun yanı sıra ülkenin kronik olarak kâr etmeyen ve ağır şekilde sübvanse edilen tersaneleri bulunuyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar