Duyuru

Kosovalı Liderlerden "Hayır"

Kosova Haberleri

  /   404   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Kosova Başkanı Sejdiu ve Başbakan Thaçi, Belgrad ve uluslararası toplumun Kosova’da EULEX’in yerleşmesi önerisini kabul edilmez olarak değerlendirdi.

 

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu ve Başbakan Hashim Thaçi,  uluslararası toplumun Kosova’da EULEX’in yerleşmesi önerisini kabul edilmez olarak değerlendirdi. Sejdiu ve Thaçi, Kosova Anayasası ve yasal düzenini ihlal etmeyecek çözümün bulunması için Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ile diyalogun devam etmesi hazırlığını ifade ettiler.

 

Kosovalı liderler dün akşam uluslararası temsilciler, Kosova’da akredite olan batı diplomatlar ile yapılan yoğun görüşmelerden sonra basın toplantısında açıklamalarında Kosova Anayasası, yasaları ve Ahtisaari projesini dikkate alarak diyalogdan ve daha hızlı bir şekilde EULEX’in Kosova’da yerleşmesinden yana olduklarını belirttiler.

  

Cumhurbaşkanı Sejdiu, EULEX misyonunun görev alanının tüm Kosova'yı içine alması önerisini kabul etmediklerini ancak ülkenin yasal düzeni ve anayasasını ihlal etmeyecek bir çözümün bulunması yönünde AB ve ABD ile diyalogun devam etmesinden yana olduklarını kaydetti. Sejdiu, "Ahtisaari planı, Kosova Cumhuriyeti Anayasası ve Kosova Cumhuriyeti yasalarına uygun olacak şekilde, EULEX misyonunun bir an önce göreve başlamasını amaçlayan diyaloga açığız" şeklinde konuştu.

 
Sejdiu, Belgrad ile müzakere edilen 6 maddelik önerinin mevcut şekliyle değerlendirilmesinin bile kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

 

Başbakan Haşim Thaçi de, Kosova'nın bağımsız, egemen ve demokratik bir ülke olduğunu, topluluk haklarına saygı gösteren bir anayasası olduğunu hatırlattı. Thaçi, Kosova'nın, uluslararası toplum tarafından desteklenen Ahtisaari planına dayanarak bağımsız devlet olarak ilan edildiğini söyledi. Başbakan Thaçi, "Bölgedeki tüm ülkelerle, bu çerçevede Sırbistan ile de iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması için gayret gösterdiğimiz süreçte, önerilen maddeler Kosova için kabul edilmezdir" dedi.

 

Bu arada Temas Grubu üye ülkelerinin büyükelçileri ve AB dönem Başkanı Fransa'nın özel temsilcisinin, Sejdiu ve Taçi ile gün boyunca görüşmeler yaptığı ve Kosova tarafını, BM'nin önerisini kabul etmesi için ikna etmeyi çalıştıkları öğrenildi.

 

Önerilen maddeler arasında EULEX misyonunun tarafsız olması, Kosova'da sadece BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararının ve UNMİK Yönetmeliklerinin uygulanması, Kosova Anayasası ve Ahtisaari planına itibar edilmemesi yer alıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un 6 noktadan oluşan önerisi: polis, adliye, gümrük, sınır kontrolü, ulaşım ve dini ve tarihi mirasın korunması konularını içeriyor.

  Editör : Kosova Haber

 

 

  

Yorumlar