Duyuru

Şiddet olayları Hırvatistan'ın güvenlik duygusunu zedeledi

Hırvatistan

  /   957   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Hırvatistan'ta suç oranı düşük olmasına rağmen, son zamanlarda yaşanan bir dizi olay Zagreb'de pek çok insanı rahatsız etti.

Southeast European Times için Zagreb'den Natasa Radiç'in haberi -- 13/11/08

photo

Pukaniç-Franiç cinayet davasındaki hızlı tutuklamalar sonrasında Zagreb sokakları umuda geri kavuşuyor. [Zeljana Grubisiç]

Bir dizi cinayet olayı Hırvatistan'ı çalkalayarak pek çok kişiyi ülkedeki şahsi güvenlik ve emniyet konusunda endişelendirdi. En çok göze çarpan örnekler Ekim ayında genç bir stajyerin öldürülmesi ve bundan sadece haftalar sonra da önde gelen Hırvat gazetelerinden birinin yayıncısı ve pazarlama müdürünü öldüren bir bombalama olayıydı. Ancak Ivana Hodak, İvo Pukaniç ve Niko Franiç'in ölümleri ülkeyi şok ederken, bunlar münferit olaylar değildi.

Haziran ayında saldırganlar Jutarnji List gazetesine bağlı araştırmacı gazeteci Dusan Miljus'u evinin önünde pusuya düşürerek beyin sarsıntısı ve kırık bir kolla hastanelik ettiler. Miljus daha önce de ölüm tehditleri almıştı. Hırvat Basın Derneği iki sokak gösterisi düzenleyerek yetkililerin Miljus'un faillerinin adalete teslim edilmesindeki eylemsizliklerini protesto ettiler.

Bundan bir ay önce, Zagreb belediye yetkilisi Igor Radjenoviç bir karayolu yapım şirketindeki yolsuzluğu ortaya çıkarması sonrasında dayak yemişti. Yetkililer olayla ilgili olarak iki zanlı hakkında suçlamada bulunarak mahkemeye çıkardılar.

Eylül ayında, kimliği belirsiz bir kişi Zagreb'deki bir caddede inşaat devi Industrogradnja'nın CEO'su Josip Galinec'e demir çubuklarla saldırdı. Saldırının ardındaki nedenlerin rüşvet ve yolsuzluk olduğundan şüpheleniliyor.

Luka Ritz adlı lise öğrencisinin vahşice dövülerek öldürülmesi de halkın dikkatini çekti. Ritz'in arkadaşları ve ailesi sürekli olarak polise katilleri yakalamaları yönünde çağrıda bulundular. Bu çabalara okul arkadaşları da katılarak tüm Zagreb'e afişler astılar ve görgü tanıklarından ortaya çıkmalarını istediler.

Başbakan Ivo Sanader'in hükümeti şidet olaylarını durdurmak için bir şeyler yaptığını gösermesi yönünde artan bir baskıya maruz kaldı. Sanader, polisin etkili bir şekilde tepki vermesi yönünde uyardı.

Başbakan, "Zagreb polisi işini yapmaya hazır ve yetkin değilse, personel değişiklikleri yapılmalı ve cezalar verilmelidir." dedi.

Polis, hızlı tutuklamalar yaparak ve bir suç şebekesini çökertmek için bölge yetkilileriyle birlikte çalışarak Pukaniç davasında sonuçlar elde etti. Bu da Hırvat başkentine iyimserlik duygusunu geri getirdi.

Ekim ayı sonunda polis Ritz cinayetiyle ilgili beş kişiyi tutukladı. Bunların dördü, en küçüğü 15 yaşında olmak üzere reşit değildi.

Daha da şok edici olan şey bunların öne sürdükleri nedendi. Saldırganlar, canları sıkıldığını ve yapacak bir şey aradıklarını söylediler.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar