Duyuru

Arnavutluk'ta gösterişçi tüketim

Arnavutluk Haberleri

  /   523   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

Batının lüksü Balkanlar'ın maaşlarıyla buluştuğunda ne olur?

Southeast European Times için Balkanblogs'dan derleme – 14/11/08

photo

Bir blogcu, "Arnavutlar, taklit etmeye değecek bir toplumu taklit etmek istiyorlar." diyor. [Getty Images]

Arnavutluk'ta gelirler Batı Avrupa'dakilerin çok altında olmasına rağmen, bu durum pek çok kişinin AB'ye şimdiden girmişçesine alışveriş yapmaktan alıkoymuyor. Ülkenin modaya olan ilgisi ekonomik ilerlemeyi solluyor ve Arnavut gençlerini aslında satın alamayacakları giysiler, aksesuarlar ve takılarla görmek çok da alışılmadık bir şey değil.

Xhaxhai sitesinde yazan Elton, bu gelişmelere biraz şaşkınlıkla bakıyor.

"Sorun şu: Aylık ortalama geliri 236 avro olan bir Arnavut, bir çift ayakkabıya neden 118 avro veriyor??? Bu gibi şeyler 'gösteriş amaçlı tüketim' olarak biliniyor ve bunu anlamı da sınırlı geliri olan bir tüketicinin sadece bir nevi statü elde etmek amacıyla pahalı şeyler satın almasıdır."

"Bu, tüketicinin yüksek sosyeteye ait olduğunu dünyaya gösterme amaçlı bir nevi reklamı."

Blogcu, bireyler için geçerli olanın toplumun tamamı için de geçerli olduğunu belirtiyor. "Arnavut halkının Avrupa ailesine katılma arzusu, bu olayı toplumsal ve kültürel bir perspektiften açıklamanın en kolay yoludur, Arnavut kültürünün izolasyonunu göz önüne alırsak bu açıklama hiç de abartılı değildir."

Elton, "Arnavutlar taklit etmeye değecek bir toplumu taklit etmek istiyorlar." diye tamamlıyor.

Bu arada perpjekja sitesinde, Fatosi adlı yazar kendi inancına göre varlık üretimini diğer değerlere giderek daha fazla tercih ettiğine inandığı bir toplumu eleştiriyor. Fatosi'ye göre siyasiler, ekonomiyi büyütme amaçları doğrultusunda ülkenin varlıklarını kurban etmeye fazla hazır ve istekli çıktılar.

"Birkaç gün önce, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa Lezhe'deki bir çiment fabrikasının açılışını yaptı ve haberlere göre bu fabrika günde 3 bin ton çimento üretecek ve 200 kişiye iş sağlayacak." diyen blogcu şöyle devam ediyor: "Arnavutluk'ta, ülkenin ihtiyacı olanın altı katını üretecek olan bu tip altı fabrika kurulması planlanıyor ve başbakan çimentonun ihracatta kullanılacağını açıkladı."

"İnsan, 200 kişiye iş sağlanacak diye doğayı 200 yıl boyunca yok etmenin nasıl mümkün olabildiğini merak ediyor. Çimento deposuna dönecek olan Şencin beldesi veya bugüne kadar koruma altında olmasına rağmen şimdi bir hükümet kararıyla çimento elde etmek için yol edilebilecek basit bir dağ olarak yeniden tanımlanan Krasta ormanından ne haber?" diye sonra yazar şöyle devam ediyor: "Ayda 150-200 avroya evlerinin etrafındaki doğayı yok etmek için çalışan 1200 yoksul insan düşünün."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar