Duyuru

Priştine makamları BM'nin altı maddelik planına karşı çıkmaya devam ediyorlar

Kosova Haberleri

  /   415   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

PRİŞTİNE, Kosova -- Başbakan Haşim Taki, Priştine'nin BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından öne sürülen ve Kosova'daki uluslararası varlığı yeniden yapılandırarak UNMIK'in yetkilerinin çoğunu AB'nin Kosova'daki polis misyonu EULEX'e devreden altı maddelik plana karşı çıktığını doğruladı. Görevin önemli bir istisnası, polis faaliyetlerine UNMIK'in nezaret etmeye devam edeceği Sırp yoğunluklu kuzey kesimi olacak.

Taki 13 Kasım Perşembe günü Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, "Önerinin temel unsurları kabul edilmezdir ve öyle de kalacaktır." dedi. Her iki lider de hala eski BM Kosova elçisi Martti Ahtisaari'nin önerdiği planı destekliyor. Taki EULEX'ten Kosova'nın bağımsızlığı ve anayasasına saygı göstermesini ve tam toprak bütünlüğünü garanti etmesini istedi.

Öte yandan Perşembe günü, Avrupa Komisyonu'nun Priştine heyet başkanı Renzo Daviddi Kosova'yı hukukun üstünlüğünü güçlendirmeye ve kamu idaresinde reform yapmaya çağırdı. Kosova yasalarını AB yasalarıyla uyumlu hale getirme konulu bir konferansta söz alan Daviddi, "Reform, Kosova makamlarının güçlükleri göğüsleyebilme kapasitesine bağlıdır ve onlar da süreci ilerletmeleri gerekiyor." Taki, her tasarının AB mevzuatına uygun olduğunu belirtti. (Koha Ditore, Zeri, Express - 14/11/08; Kohavision, TV 21, RTK, Telegrafi - 13/11/08) setimes 

  

Yorumlar