Duyuru

AK'den Arnavutluk'a yolsuzlukla mücadele, yargı sistemini iyileştirme çağrısı

Arnavutluk Haberleri

  /   365   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

Avrupa Komisyonu'nun geçtiğimiz hafta Arnavutluk hakkında yayınladığı ilerleme raporunda, ülkenin yolsuzluk, kara para aklama, uyuşturucu ticareti ve organize suçla mücadelesini hızlandırması gerektiği belirtildi.

Southeast European Times için Tiran'an Jonilda Koci'nin haberi – 13/11/08

photo

Yolsuzluk Arnavutluk'un en önemli sorunlarından biri olmaya devam ediyor. [Arşiv]

Avrupa Komisyonu'nun (AK) 5 Kasım'da Arnavutluk hakkında yayınladığı ilerleme raporunda yolsuzluk, yargı sistemindeki eksikler, sivil hizmetlerin siyasileşmesi ve organize suçun ülkenin önündeki en büyük engeller olmaya devam ettiği belirtildi.

Raporda, "Yolsuzluk yaygın olmaya devam ediyor." ifadesi yer aldı. Belgede, Mart ayında Gerdek'teki bir mühimmat deposunda meydana gelen ve 17 kişinin hayatını kaybettiği patlama hala soruşturma gerektiren bir örnek olarak gösterildi. Raporda, "Yolsuzlukla mücadelede güven sağlamak için, bu dava etrafındaki iddiaların üzerine kararlılıkla gidilmelidir." dendi.

Belgede yargıya da değinildi. "Yargı prosedürleri yavaş ve şeffaflıktan uzak kalmıştır." diyen AK, yargının daha güvenilir hale gelmesi yönünde çağrıda bulundu.

Para aklama, uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suç ciddi kaygılar olmaya devam ediyor. Raporda, "Avrupa Ortaklığının önemli bir önceliği olan organize suçta sınırlı ilerleme bildirilebilmektedir." ifadesi yer aldı.

Belgede kamu istihsal yasaları ve bunların uygulanmaları AK'nin ilgili hükümleriyle uyumlu olmamakla da eleştiriliyor. Arnavutluk'u yasalarını iyi uygulamamakla da eleştiren rapora göre, Arnavut yasalarının müktesebatla uyumlu hale getirilmesinde genel olarak yavaş kalındı.

AK daha sonra kamu hizmetlerine yapılan siyasi atamalar konusuna da değinerek, bunları mesuliyet ve kamu hizmetinin bağımsızlığı açısından bir engel olarak niteledi. AK, "Atamalar, Kamu Hizmetleri Yasası'na aykırı bir şekilde siyasi parti çizgileri boyunca devam etmiştir." dedi.

Örgüt ayrıca Arnavutluk'u şeffaflık eksikliği ve siyasi partileri arasında diyalog yetersizliğiyle de suçladı.

Ancak AK'nin bulgularının tümü de olumsuz değildi. Komisyon Arnavutluk'un demokrasi ve hukukun üstünlüğü, federal polis teşkilatının idaresi ve finans ve vergilendirme politikalarında ilerleme kaydettiğine dikkat çekti.

Hükümet Arnavutluk'un ilerlemesini kabul eden yorumları ön plana çıkardı. Başbakan Sali Berişa, "Rapor Arnavutluk'un Avrupa-Atlantik entegrasyonu yolundaki başarılarının bir teyidi olup, hükümeti standartları karşılamak için daha sıkı çalışmaya sevk etmektedir." dedi.

Entegrasyon Bakanı Maylinda Bregu geçtiğimiz hafta parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada, "Çıkar çatışmaları konulu yasayı uygulayarak, yolsuzlukla mücadele konularını gündemimizin en başına koyuyoruz." dedi.

Ancak muhalefet, hükümetin ülkenin göğüslemesi gereken önemli meselelerin sorumluluğunu üstlenmediği görüşünde. Raporla ilgili çelişkili yorumlar parlamentodaki sıcak bir tartışmanın odak noktası olarak AB yetkililerinin bir bildiri yayınlamalarına yol açtı.

AB elçileri Fransa Büyükelçiliği tarafından yayınlanan bir bildiride, "Yolsuzluk Arnavutluk için özellikle ciddi bir sorun olarak tanımlanıyor." dedi.

Elçiler, "Arnavutluk'u, başta Komisyonun İlerleme Raporunda sınırlı veya az ilerleme görülen alanlarda olmak üzere reform çabalarını daha da güçlendirmeye davet ediyoruz." dediler.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar