Duyuru

Zagreb'de bakanlar düzeyinde konferans düzenlendi

Hırvatistan

  /   570   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

AB ve Batı Balkan ülkeleri adalet ve dışişleri bakanlarının iki gün süren gayrı resmi toplantısında , "Hiçbir ülke suçlu cenneti olmamalıdır." sonucuna varıldı.

Southeast European Times için Split'ten İvo Scepanoviç'in haberi -- 12/11/08

photo

Hırvatistan Adalet Bakanı İvan Simonoviç (solda), Fransız mevkidaşı Rachida Dati (sağda) ve Fransa İçişleri Bakanı Michele Alliot-Marie ile birlikte Güneydoğu Avrupa ve AB ülkelerinden bakanların Zagreb'deki iki gün süren toplantısına katıldı. [Getty Images]

Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Polonya ve İsveç'ten bakanlar, organize suç, yolsuzluk ve silah ve insan kaçakçılığıyla mücadelede işbirliğinin tartışıldığı iki günlük bir konferans için geçtiğimiz hafta Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de bir araya geldiler.

Toplantının yargı konularıyla ilgili kısmında yolsuzluk, mali soruşturmalar ve suç faaliyetleri yoluyla edinilmiş mallara el konması konuları ele alındı. Yakın tarihte atanan Hırvatistan Adalet Bakanı İva Simonoviç, "Bu, Güneydoğu Avrupa (GDA) ülkelerinin önceliği olmalıdır." dedi. Simonoviç, Hırvatistan'ın suça karşı hızlandırılmış mücadelesini başlatmaya hazır olduğunu da belirtti.

Bakan, "Gelecek yıl, Hırvatistan'ın suç faaliyetleri yoluyla mülk edinmiş olanlara karşı kısıtlayıcı yasalar uygulama yönündeki kararlılığı açısından önemli bir yıl olmalıdır. GDA ülkeleri her türlü organize suçla başarılı şekilde mücadele edecek bir sistem oluşturmalıdır." dedi.

Fransa İçişleri Bakanı Michele Alliot-Marie de silah kaçakçılığına karşı ödün vermez bir mücadele çağrısında bulundu.

Alliot-Marie Zagreb'deki forum açılışında yaptığı konuşmada, "Bir silah kaçakçıları veritabanı üzerinde çalışmamız gerekiyor. İnsan kaçakçılığı, AB'nin ve suçla mücadelede bir bilgi ağı kurmanın bir diğer önceliğidir." dedi.

Hırvatistan Başbakanı İvo Sanader sözlerinde, "Organize suçla mücadelede daha etkili bir bölgesel işbirliği gereklidir." diyerek şöyle devam etti: "Suç faaliyetleriyle mücadele ederken sıradan vatandaşların gündelik yaşam şartlarını güvenli ve emniyetli kılmak için kararlı reformlara ihtiyaç vardır. Yeni yasalar çıkarmak ve bunları Avrupa mevzuatına uygun hale getirmek, bunları Avrupa standartlarına uygun şekilde uygulamadan yeterli olmayacaktır."

Sırbistan İçişleri Bakanı Ivica Daciç de, "İçişleri bakanlarının bilgi alışverişi konusunda işbirliği yapmaları gerekmektedir. Bu yüzden, hiçbir ülke suçluları saklamamalıdır." dedi.

Hırvat makamları Fransa'nın Zagreb'deki Hotel Esplanade'deki etkinliğin düzenlenmesindeki çabalarına övgüde bulundular. Konferans yetkilileri, 2009 yılında İsveç'in AB başkanlığı sırasında bir takip toplantısı yapılacağını duyurdular.

Foruma katılanlar AB göçü, sığınma politikası, vize rejimleri ve birleşik sınır denetimi konularını da görüştüler.

İki gün süren toplantı, GDA ülkeleri arasındaki genel işbirliğini ilerletme konulu bir anlaşmayla sonuçlandı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar