Duyuru

Kosova, Ban'ın EULEX'in göreve başlamasına ilişkin altı maddelik planıyla boğuşuyor

Kosova Haberleri

  /   392   /   05 Mayıs 2014, Pazartesi

 Yazdır

  

 

 

 

PRİŞTİNE, Kosova -- Hükümet liderleri 12 Kasım Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un UNMIK ve EULEX misyonlarının Kosova'da oynayacakları rollerle ilgili olarak önerdiği altı maddelik planla ilgili tutumlarının değişmediğini söylediler. Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu ile Çarşamba günkü görüşmesi sonrasında konuşan Başbakan Haşim Taki, "BM'nin Belgrad ile yapabileceği şey başka bir şeydir; biz Kosova kurumları ve halkını temsil ediyoruz ve arkasında durduğumuz belgelerden sorumluyuz." dedi.Taki, Priştine'nin bağımsızlıkla çelişen ve üniter gümrük, polis ve adalet sistemini ihlal edecek bir anlaşmayı asla kabul etmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Bu arada Vetevendosja (Kendi kaderini tayin hakkı) hareketi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Seydiu ve Taki'nin Ban'ın altı maddelik planın kabul etmeleri halinde protesto gösterileri düzenleyebileceğini öne sürdü. Hareket, iki lideri Kosova'daki Sırp paralel yapılarını tolere etmekle suçluyor.

Diğer yandan Çarşamba günü, Kosova parlamentosunun dış politika komitesi Avrupa Komisyonu'nu potansiyel AB üyeliğiyle ilgili son raporunda hatalı ve taraflı olmakla suçladı. AB, 250 bin Sırp'ın evlerinden uzaklaştırıldığını ileri sürüyor. Ancak komite başkanı Sabri Hamiti, Kosova kurumlarının "her zaman ayrılan Sırp sayısını 130 bin olarak verdiklerini" söyledi. (Zeri, Koha Ditore Express, Kosova Sot - 13/11/08; RTK, Kohavision, TV21 - 12/11/08)

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar