Duyuru

Bakan Yağcılar Avrupa Türkçe Süreli Yayınlar Sempozyumuna Katıldı

Kosova Haberleri

  /   670   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Yedinci Avrupa Türkçe Süreli Yayınlar Sempozyumu Rotterdam`da gerçekleştirildi. Uzmanlar, anadilimizin Avrupa`da ölümsüz ve etkili bir dil olması için kalıcı yayınlarda yaşatılması gerektiğini vurguladı.

 
 

GELECEĞE YÖNELİK

ROTTERDAM- Türkçe dilinin Avrupa`da kullanımı ve Türkçe yayınların geleceği, Hollanda`nın Rotterdam kentinde düzenlenen Avrupa Türkçe Süreli Yayınlar Sempozyumu`nda masaya yatırıldı. Hollanda Türkevi, Avrupalı Türk Demokratlar Vakfı (UETD) Hollanda Teşkilatı ve Tük İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından Türk Esnaflar Kulübü`nde bu yıl 7`incisi organize edilen sempozyuma T.C Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar, Azerbaycan`ın Lahey Büyükelçisi Fuad İskenderov,Kosova Cumhuriyeti Çevre ve Düzenleme Bakanı Mahir Yağcılar, Rotterdam Başkonsolosu Esen Altuğ, Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız katıldı.

 

SÜREKLİLİK ÖNEMLİ

Moldova`nın Gagavuz Milletvekili İvanna Köksal, İOT Başkanı Emin Ateş, Türkevi ve UETD Hollanda Başkanı Veyis Güngör de sempozyumda söz aldı. AB, İnsan Hakları ve Türkçe Konuşan Topluluklar sloganıyla başlayan sempozyumun oturum başkanlığını Ahmet Suat Arı üstlenirken, açılış konuşmasını tertip komitesinden Burhan Carlak yaptı. Türkler İçin Danışma Kurulu (İOT) Başkanı M. Emin Ateş de, Önemli olan başlatmak değil, devam ettirmek, sürekliliktir. Hollandalı Türkler olarak bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz dedi. Bircan Akyıldız da, Biz, memurlarımızın haklarını korumak adına kurulduk diye konuştu.

 

GÜÇLÜ OLMALIYIZ

Türkiye kökenli bir sendika olarak Avrupa ülkelerinde temaslarda bulunduklarını vurgulayan Bircan Akyıldız, İnsan hakkı çok özel bir husus. Özellikle insan hakkı noktasında taraf olmak durumunda olduğumuzu belirtmek isterim. Türk olmanın, Türk olarak yaşamanın zor olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden güçlü olmak durumundayız dedi. Toplantıda, bu konuların yanı sıra oluşturulan çalışma gruplarıyla, insan hakları açısından Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerin kültürel hakları, siyasi katılım, Avrupa`daki Türklerin AB`yi nasıl algıladığı, sivil toplum örgütleri gibi konular da değerlendirildi.

 

YAYINLAR YAŞATACAK

Sempozyumda daha sonra söz alan konuşmacılar, Türkçenin, sözlü olarak Türklerin bulunduğu her yerde seslendirilebildiğini, ancak kalıcı ve etkili bir dil olarak yazılı, kalıcı özellik taşıyan yayınlarda yaşatılması gerektiğini vurguladı. Toplantının öğleden sonraki bölümünde katılımcılar, gruplar halinde Türkçenin konuşulduğu ülkelerdeki yayınları değişik açılardan ele aldı. Verilen bilgiye göre toplantından çıkan sonuçlar, daha sonra basılı hale getirilerek katılımcılara dağıtılacak. (Kaynak: postgazetesi.com - Mehmet Ali Topçu)

  Editör : Kosova Haber


 

  

Yorumlar