Duyuru

BH İslam cemaati lideri Papa 16. Benedikt ile bir araya geldi

Bosna Haberleri

  /   428   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Bosna-Hersek İslam cemaati lideri Baş Müftü Mustafa Efendiya Ceriç, Vatican City'de düzenlenen üç günlük Katolik-Müslüman Forumu'na katıldı.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi -- 17/11/08

photo

Baş Müftü Mustafa Efendiya Ceriç bu ayın başlarında papa ile bir araya geldi. [AFP]

Katolik-Müslüman Konferansı'nın birinci toplantısı 4-6 Kasım tarihleri arasında Vatikan'da meydana geldi. Foruma, her biri 29'ar dini uzman ve liderden oluşan, biri Müslüman diğer Katolik iki heyet katıldı. Heyette Bosna-Hersek İslam cemaati lideri Baş Müftü Mustafa Efendiya Ceriç de yer aldı.

Forumu Papalık Dinler Arası Diyalogdan Sorumlu Konseyi ve 13 Ekim 2007 tarihinde papa ve diğer Hristiyan kiliseleri ve papazlıklarının başkanlarına açık bir mektup gönderen 138 Müslüman temsilci düzenledi.

Seminerin üçüncü gününde, katılımcılar papa ile bir araya geldiler. Papa 16. Benedikt, "Bu toplantı, karşılıklı saygımızın net bir işaretidir." dedi. Dini lider konuşmasında, semineri Müslümanlarla Hristiyanlar arasında daha iyi bir anlayış yolunda atılmış yeni bir adım olarak nitelendirdi.

Papanın dinleyicileri arasında Efendiya Ceriç de vardı. Saraybosna merkezli Dnevni Avaz gazetesine verdiği demeçte Ceriç, papa ile görüşmesinde edindiği izlenimleri aktardı.

Bosna-Hersek'in Katolik kardinali Vinko Puljiç'in papaya selamlarını da ileten Efendiya Ceriç, "Papaya BH'nin iyi insanların yaşadığı bir ülke olduğunu anlattım ve onu ülkemizi ve Saraybosna'yı ziyaret etmeye davet ettim." dedi.

Müslüman lider, Saraybosna'da Avrupa'nın geleceğiyle ilgili çok daha fazla iyimserlikle döndüğünü söyledi. "Bu, aramızdaki farklılıklara Avrupa bağlamında çözüm bulma açısından tarihi bir olaydır." diyerek şöyle devam etti: "Bu diyaloğun Müslümanlar tarafından başlatılmış ortak sözcüklerle başlaması umut vericidir."

Katolik ve Müslüman dini liderler Vatican City'de başta "din adına işlenmiş suçlar" olmak üzere şiddet ve terörle otak mücadele edeceklerini ilan ettiler.

Nihai bildirgede, dini azınlıkların "her türlü alay ve aşağılamadan" korunması yönünde çağrıda da bulunuldu.

Foruma katılanlar iki yılda bir toplanma kararı aldılar.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar