Duyuru

USAID, 198 Makedon Roman öğrencinin lise diploması almasına yardım etti

Makedonya

  /   525   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Maddi ve akademik yardım yüzlerce Roman öğrencinin lise diplomalarını almalarına yardım etti ve bir çoğu da öğrenimlerini Makedon üniversitelerinde sürdürüyor.

Southeast European Times için Üsküp'ten Marina Stojanovska'nın haberi -- 17/11/08

photo

Pek çok Roman öğrenci, özellikle de kızlar, okulu bırakıyorlar. [Getty Images]

Fetija Demirovska ve Agim Kariman, USAID ve Açık Toplum Enstitüsü Vakfı-Makedonya'nın (FOSIM) yardımlarıyla geçtiğimiz ay liseden mezun olan 198 Roman öğrenciden ikisi. Öğrenciler, diplomaların hayatlarını iyi yönde değiştireceğini söylüyorlar.

Demirovska, "Lise öğrenimimi tamamladığıma gerçekten seviniyorum ve eğitimimi sürdüreceğim, çünkü Üsküp Üniversitesi felsefe fakültesinin toplumsal çalışmalar bölümüne kaydoldum." dedi.

Öğrencilerin bu amaca ulaşmasını sağlayan yardım, 2004 yılında başlayan ortak bir programla geldi. Bütün adaylar 481 avroluk yıllık bursun yanı sıra konularına hakim olmalarında yardımcı olacak danışmanlardan akademik yardım aldılar.

Mezunlardan biri olan 47 yaşındaki Demirovska liseyi üç yılda bitirirken, geri kalanlar dört yılda tamamladılar. Sonraki gruptan 65 kişi öğrenimine devam ederek Makedon üniversitelerine de kaydoldu.

Demirovska'ya göre, başta kızlar olmak üzere pek çok Roman çocuğu okulu bırakıyor. Bazıları ilkokulu bile bitiremiyor. Demirovska, "Biz Romanlar muhafazakâr bir çevrede yaşıyoruz ve bazıları için ailelerinden destek görmeden okulu bitirmek çok zor." diyor.

Şu anda Üsküp Üniversitesi tıp fakültesine kaydolan Kariman, sınıf eğitimininin dışında kendisi ve arkadaşlarının yeni arkadaşlar edindiğini ve arkadaşlık kurmayı öğrendiğini söylüyor. Kariman, "USAID ve FOSIM'in yardımlarının hayatımı değiştireceğini düşünüyorum." diyor.

Yeni mezunlar geçen ay düzenlenen mezuniyet töreninde ABD'nin Makedonya Büyükelçisi Philip Reeker, Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Zrvenkovski ve FOSIM Müdürü Vladimir Milcin tarafından tebrik edildiler.

Reeker ortak projeye övgüde bulunarak, bunun Romanları etkileyen "yoksulluk ve dışlanma döngüsünü" kırmalarına yardım edeceğini söyledi. Büyükelçi, USAID'in "şu anda 11. sınıfta bulunan 120 Roman öğrencilik yeni bir grubun eğitimine yatırım yapma kararı aldığını" belirtti ve iki yıl içinde bunların mezuniyetlerini kutlamayı umut ettiklerini söyledi.

Zrvenkovski, "Roman halkının neredeyse yarısının ilkokulu terk etmesinden" duyduğu endişeyi dile getirmesine karşın," "Bu örneğin diğer Roman öğrencilere de esin vermesini umut ediyorum." diye de ekledi.

Milcin, "Bizler insan sermayesi yaratıyoruz. Sizlere yatırım yapıyoruz. Sizlerin de ülkenize yatırım yapacağını umut ediyoruz." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar