Duyuru

Boşnaklar arasında ayrılık

Bosna Haberleri

  /   377   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 
En büyük Boşnak partisinin lideri, Siladziç'i, Dayton anlaşmasını bozmakla suçladı.
Cumartesi, 15 Kasım 2008 11:16
 
Dünya Bülteni / Haber Merkezi 

Bosna Hersek'teki en büyük Müslüman partinin lideri Süleyman Tihic, rakibi Haris Silajdzic'i aşırı davranışları ile ülkeye zarar vermekle suçladı. 

Demokratik Eylem Partisi'nin (SDA) lideri Tihic, Bosna Hersek Partisi lideri ve Bosna Hersek dönem başkanı Silajdzic'in diğer politikacıları eleştirmekten başka herhangi bir yapıcı teklif getirmediğini iddia etti. 

Glas Srpske gazetesine konuşan Tihic, "Silajdzic yeni hiç bir şey teklif etmiyor. Hiç bir somut çözüm sunmuyor. Sadece Bosna ve Hersek'in ekonomik ve siyasi istikrarı için mücadele eden ve ülkenin Avrupa Birliği'ne katılması için çalışan politikacıları eleştiriyor." dedi. 

Silajdzic, AB tarafından talep edilen anayasa reformlarını engelledi ve 1992-95 savaşını sona erdiren Dayton barış anlaşması ile kurulan ülkedeki iki kesimin ortadan kaldırılmasını istedi. 

Silajdzic, Bosna'yı eski Yugoslavya'dan bağımsızlığa taşıyan devlet başkanı Aliya İzzetbegovic'in savaş zamanı müttefiki. 

Tihic, geçen hafta Silajdzic'in eleştirdiği anayasa reformu ve nüfus sayımı konusunda Bosna Sırp lideri Milorad Dodik ve Hırvat lider Dragan Covic ile anlaşmaya vardı. 

Boşnak parti lideri Tihic, Bosnalı politikacıların istikrar ve reformu isteyenler ve Dayton anlaşmasını bozmak isteyenler şeklinde ikiye ayrıldığını ileri sürdü. 

Silajdzic'in Bosna Hersek'i tahrip etmeye çalışan bir bloğa ait olduğunu ileri süren Tihic, Slajdzic'in ısrarla aşırı pozisyonlarda yer aldığını ve kişisel politikalarını dikte etmeye çalıştığını söyledi. 

Bosna'nın üç etnik grup araksında bir diyalog inşa etmesi ve Sırbistan, Hırvatistan ve Karadağ ile verimli iyi komşuluk ilişkileri geliştirmesi gerektiğini savunan Tihic, "Yaşadığımız son savaş ve iç çatışmalar kuvvetle hiç bir şeyin çözülemeyeceğini gösterdi." dedi. 

Dayton anlaşması ile Bosna iki kısma ayrıldı. Müslüman Hırvat federasyonu ve Sırp kesimi. Her ikisi de çoğu devlet yetkilerine sahip. 
 

Slajdzic'in Bosna'daki kesimlerin kaldırılması çağrısında bulunması üzerine Sırplar bağımsızlık için bir referandum talep etmişlerdi.  

  

Yorumlar