Duyuru

Siyasi tiyatro, Arnavut usulü

Arnavutluk Haberleri

  /   362   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

Açlık grevi yapmak yeni seçim reform yasasına gösterilecek uygun bir tepki miydi?

Southeast European Times için Balkanblogs'dan derlemesi -- 21/11/08

photo

Parlamento yeni seçim yasasını bu hafta kabul etti. [NATO]

Arnavutluk parlamentosu tartışmalı bir yeni seçim yasasını 140 milletvekilinin 112'sinin desteğiyle bu hafta başlarında kabul etti. Yasa iktidardaki Demokratların yanı sıra ana muhalefetteki Sosyalistler tarafından da desteklenmesine karşın, kendilerini dışladığını öne süren hayal kırıklığına uğramış küçük partiler tarafından aylarca gecikmeye maruz kaldı.

Küçük partilerin milletvekilleri şikayetlerini duyurmak amacıyla bu ayın başlarında açlık grevine başladılar. 18 Kasım Salı günkü oylamadan sonra da iptal ettiler. Sekiz günden fazla yemek yemeyen Sosyalist Bütünleşme Hareketi (LSI) lideri Ilir Meta, destekçilerine çoşku veren bir konuşma yaptı.

Peshkupauje sitesinde yazan Toni, "En azından grevden kimsenin zarar görmemesi iyi bir haber oldu." diyerek şöyle devam ediyor. " Bu, son derece karmaşık bir durumda farklı baskıların geldiği bir dönemde liderlik ve tavrını gösteren Sosyalist Partili Edi Rama açısından bir zafer oldu. Ayrıca, bize bu yasa için öleceklerini söyleyen açlık grevcilerinin bildirgesinin ne kadar zavallı olduğunu da gösterdi. Bu olayın, çeşitli açlık grevleri de dahil olmak üzere bu gibi baskı biçimlerini sonsuza kadar sona erdirmesini umut ediyorum."

Pjer Thomas durumu farklı görüyor. Yazar, "Arnavutluk'u yoksulluk ve yolsuzluktan kurtaracak bir ulusal koalisyon yaratmak için diğer partilerin de protestolara katılmamasına çok üzüldüm." diyor.

Peshkupauje yazarlarından Blendi, "Ben bir LSI taraftarı değilim ve gelecek yıl ona oy vermeyeceğim, fakat yeni seçim yasasının bu partiye seçim gözlem komisyonunda temsil hakkı vermemesini kabul etmiyorum." diyerek şöyle devam ediyor: "Komisyon üyesi sayısının azaltılması küçük partilerin temsilini azaltırken, aynı zamanda büyük partilerin temsilini de artırmaktadır."

T-Red için, milletvekillerinin itirazları anlaşılabilir, ancak bunu ifade ediş şekilleri garip. Yazar, Romano Prodi, David Cameron, John McCain veya Barack Obama gibi Batılı siyasilerin bu gibi bir eyleme girişip girişmeyeceklerini soruyor.

"LSI, yeni seçim yasasıyla seçim gözlem komisyonlarına bir üye eklemeye çalışarak mücadele etme hakkına sahip. LSI, oy -- Demokrat Parti ve Sosyalist Parti gibi önde gelen partilere oy vermek istemeyenlerin oylarını-- kaybetmemeyi isteme hakkına sahip. Ama neden en son seçenek olan açlık grevine gitmeye karar verdiler? Çünkü Arnavutluk'ta, N'iletişim' yabancı bir sözcük."

Bledialb, Meta'nın sadece fırsatçılık yaptığı ve partisinin spotlar altında kalmasını sağlamanın bir yolunu aradığı görüşünde. Yazar, "Özellikle solda, siyasi bir hareketi sürdürmek zor bir şey." diyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar