Duyuru

PIC, BH'deki Ocak anlaşmasının bir an önce uygulanması yönünde çağrıda bulundu

Bosna Haberleri

  /   468   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

Barış Uygulama Konseyi'nin BH İcra Kurulu iki günlük toplantısını Perşembe günü tamamladı. Konseyin ön plana çıkardığı konular arasında ülkedeki reformlarda yaşanan durgunluk da yer aldı.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi -- 21/11/08

photo

BH Yüksek Temsilcisi Miroslav Lajcak, "[Toplantı], uluslararası toplumun Bosna-Hersek'te gelecekte oynayacağı rolle ilgili tartışmanın başlangıcı olmuştur." dedi. [YTD]

Barış Uygulama Konseyi'nin (PIC) Bosna-Hersek İcra Kurulu, ülkedeki mevcut siyasi durumu tartışmak üzere bu hafta Brüksel'de toplandı. Kurulun 20 Kasım Perşembe günkü oturum sonunda dile getirdiği başlıca endişesi, ülkenin Avrupa-Atlantik entegrasyonuna ilişkin reformlarda yaşanan genel durgunluktu.

PIC siyasi liderleri, reformların temposundaki düşüş ve bazı siyasilerin kullandıkları milliyetçi söylemler nedeniyle son dört aydır "siyasi durumda yaşanan gelişmelerden duyulan derin endişeleri" dile getirdiler.

Konsey, BH'nin önde gelen üç siyasi parti lideri arasında Bosna'nın kuzeyindeki Ocak kasabasında 8 Kasım'da varılan siyasi anlaşmaya destek ifadesinde bulunmakla birlikte, bunu hayata geçirme gereğinin altını çizdi. Ayrıca kurul, BH'nin toprak bütünlüğünü ve ülke taraflarının varlığını tartışma uygulamasına son verilmesi gerektiğini de kaydetti.

PIC toplantısı sırasında ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried ve ABD'nin BH Büyükelçisi Charles English de siyasilerle bir araya geldiler. Yetkililer, Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı genel başkanı ve Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Milorad Dodik, Demokratik Hareket Partisi genel başkanı Süleyman Tihiç ve BH Hırvat Demokrat Birliği lideri Dragan Coviç ile ayrı ayrı görüşerek mevcut siyasi durumu değerlendirdiler.

Fried ve English, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ocak anlaşması ve onun bir an önce uygulanmasına verdiği desteği yinelediler. Basında çıkan haberlere göre, BH liderleri de ülke anayasasında reformun şu anda asıl öncelik olduğunu belirttiler.

PIC toplantısından BH'deki Yüksek Temsilciler Dairesi'nin (YTD) kapatılmasına ilişkin net seçenekler çıkacağına dair söylentiler olmasına rağmen, PIC bunun yerine YTD'yi BH gerekli reformları gerçekleştirene kadar ülkede bir müfettiş olarak tutacağını belirtti.

Daha açık bir deyişle, PIC bu yılın başında YTD'nin kapatılmasına ön şart olarak beş hedef ve iki şart öne sürmüştü -- örgüt özellikle Brcko'nun statüsünü tanımlama ve kamu malları ve ordu mallarını bölme gereğini vurgulamıştı. PIC, BH'de savaş suçlarının görüşmesine ilişkin bir strateji belirlenmesinde yaşanan gecikmelerden duyduğu kaygıyı da dile getirmişti.

BH Yüksek Temsilcisi Miroslav Lajcak, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, "[Toplantı], uluslararası toplumun Bosna-Hersek'te gelecekte oynayacağı rolle ilgili tartışmanın başlangıcı olmuştur. Bu tartışma devam edecektir." dedi.

Bir sonraki toplantı Mart 2009'da Saraybosna'da yapılacak.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar