Duyuru

Kosova EULEX önerisini sundu

Kosova Haberleri

  /   400   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

Kosovalı liderler AB misyonunun bir an önce, ancak yeni ülkenin egemenliğine saygı duyan bir şekilde görevlendirilmesi yönünde çağrıda bulunuyorlar.

Southeast European Times için Priştine'den Blerta Foniki-Kabaşi'nin haberi -- 18/11/08

 

EULEX'in göreve başlamasıyla ilgili BM planının değiştirilmiş haline kuvvetle karşı çıkan Kosovalı liderler kendi önerilerini sundular. Öneride EULEX misyonunun bir an önce göreve başlaması kabul edilmekle birlikte, Kosova'nın egemenliğine saygı duyulması konusunda ısrar ediliyor.

Yeni planı 18 Kasım Salı günü açıklayan, konuk ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried e AB'nin yeni Kosova temsilcisi Peter Feith ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu oldu.

EULEX, uluslararası toplum uzlaşma mücadelesi verirken aylarca gecikmeye uğradı. BM geçtiğimiz hafta, Genel Sekreter Ban Ki-moon'un önerdiği altı maddelik planın değiştirilmiş bir halini kabul etti. Yeni versiyonda Kosova'nın Sırp idaresi altındaki kesimlerindeki polis, gümrük memurları ve hakimlerin BM şemsiyesi altına alınacağı bildirilirken, bu madde Belgrad tarafından memnuniyetle karşılanmasına karşın Priştine'de nefret uyandırdı.

Kosovalı liderler BM planını kuzey enklavlarını Kosova kurumlarının doğrudan kontrolü altına alma çabalarında atılmış bir geri adım olarak görüyorlar. En kötüsü, bunun fiili bölünme sayılabileceği görüşünü savunuyorlar.

Müzakerelerin Pazartesi günkü birinci turunda konuşan Fried, Priştine'nin kaygılarına saygı sözü verdi ve Kosova'nın ABD desteğine güvenemeyeceğini söyledi. Yetkili, bununla birlikte EULEX'in bir an önce göreve başlama gereğini de vurguladı.

Fried, "Kosova hükümeti egemen bir hükümet. Diğer hükümetleri dinliyorlar fakat kendi kararlarını veriyorlar ve gerçek de şudur ki bunlara saygı göstermek zorundayız." dedi.

Diplomata göre, "geçici"bir çözüm olarak nitelediği BM planında "birçok iyi yön var ve zarar yok". Fried, "İki yıl sonra bu kavgayı kimse hatırlamayacak." dedi. ABD, AB misyonuna polis memurları, savcılar ve yargıçlarla katkıda bulunuyor.

Seydiu ve Başbakan Haşim Taki ABD'li diplomatla yaptıkları görüşmede, BM planını "kabul edilemez" şeklinde nitelendirerek itirazlarını yinelediler.

Taki "Kosova'da herkes altı maddelik BM planına karşı" dese de, Priştine'nin atacağı bütün adımları uluslararası toplumla koordine etme sözü verdi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar