Duyuru

Yunanistan, UAD'deki dava konusunda Makedonya'yı eleştirdi

Yunanistan

  /   629   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Makedonya'nın Yunanistan'a NATO üyeliğini engellediği gerekçesiyle dava açması Atina'yı kızdırdı. Yunanistan Salı günü yaptığı açıklamada davayı iki ülke arasında 17 yıldır devam eden isim anlaşmazlığına çözüm bulunmasını önleme amaçlı bir çaba olarak nitelendirdi..

(CNN, Euobserver, Euronews, UPI, MIA, Kathimerini - 18/11/08; AFP, AP, Reuters, DPA, MIA, Makfax - 17/11/08)

photo

Makedonya, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda Yunanistan'a dava açtı. [BM]

Yunanistan 18 Kasım Salı günü Makedonya'yı Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) kendisine dava açtığı için eleştirerek Üsküp'ü aralarında uzun zamandır devam eden isim anlaşmazlığına çözüm bulunmasını daha da geciktirmeye çalışmakla suçladı.

Makedonya Pazartesi günü sürpriz bir hamlede bulunarak Lahey merkezli mahkemeye, Yunanistan'ın geçen Nisan ayında Bükreş'te gerçekleşen NATO zirvesinde Üsküp'ün İttifaka üyeliğini engellemekle iki ülke arasında 1995 yılında yapılmış geçici anlaşmayı ihlal ettiğini savunarak bir şikayette bulundu.

Yunanistan dışişleri bakanlığı sözcüsü Yorgo Kumuçakos Salı günü yaptığı açıklamada, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski'nin bu adımı atmakla Atina ile Üsküp arasındaki isim anlaşmazlığıyla ilgili BM nezaretinde yürütülen müzakerelerde benimsediği "erteleme taktiklerini sürdürdüğünü" söyledi.

Kumuçakos, Makedonya'nın Yunanistan'a UAD'de dava açma kararının "iyi komşuluk ilişkileri temel ilkesinin" ihlali olduğunu da sözlerine ekledi.

Yunanistan, Makedonya'nın anayasal ismi olan Makedonya Cumhuriyeti'ni, bu adın kendi topraklarının kuzeyindeki Makedonya bölgesi üzerinde toprak iddiasına yol açabileceği korkusuyla tanımayı reddediyor. Atina, kuzey komşusuna 1993 yılında BM'ye katıldığı isim olan Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti (FYROM) demekte ısrar ediyor.

UAD'ye sunduğu şikayette Üsküp, Yunanistan'ın Makedonya'nın NATO katılım daveti almasını engelleme kararının 1995 tarihli bir anlaşmanın "11. Maddesi kapsamındaki yükümlülüklerin apaçık bir ihlali" olduğunu ileri sürdü. Söz konusu maddede, Yunanistan'ın Makedonya'nın kendisine FYROM olarak atıfta bulunan uluslararası örgüt ve kurumlara üyelik başvurularına "karşı çıkmamayı kabul etmesi" öngörülüyor.

UAD'deki davada ülkesini temsil eden Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Milooski, hükümetinin "adaleti sağlama ve haklarını korumanın başka bir yolunu görmediği için" Yunanistan'ı mahkemeye vermeye karar verdiğini söyledi.

Kumuçakos ise buna sert yanıt vererek Yunan makamlarının Makedonya'nın 1995 anlaşmasını bir çok defa ihlal ettiğine dair kanıtlar sunacağını söyledi.

Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Zrvenkovski Pazartesi günü yaptığı açıklamada, hükümetin Yunanistan aleyhindeki şikayeti önceden hiçbir istişarede bulunmadan sunduğunu ve bu hamlenin anayasa ve dış politika kanununa aykırı olduğunu söyledi. Ertesi günse Zrvenkovski, hareketin tamamen meşru olduğunu ancak Makedonya'nın Avrupa-Atlantik entegrasyonuna zarar verebileceğini söyledi.

AB'nin Makedonya büyükelçisi Erwan Fouere, "Bütün reformların tamamlanması, adil ve demokratik seçimler AB'nin takdir ettiği edinimler olduğu içini hükümetin bütün enerjisini [AK kriterlerini yerine getirmeye] yoğunlaştırmasını bekliyoruz." dedi.

BM'nin isim anlaşmazlığıyla ilgili müzakerelerde görevli arabulucusu Matthew Nimetz ise, Makedonya'nın hamlesiyle ilgili yorumda bulunmayı reddederek yalnızca Üsküp'ün kendisine isim anlaşmazlığı konusunda her iki tarafça da kabul edilebilir bir çözüme ulaşmadaki kararlılığı konusunda güvence verdiğini söyledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar