Duyuru

Enerji faturalarını ödemeyen Arnavutlar sonuçlarına katlanacaklar

Arnavutluk Haberleri

  /   395   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

 

Enerji faturalarının ödemelerini geciktiren Arnavutlar bu kışı soğuk geçirebilirler.

Southeast European Times için Tiran'dan Manjola Hala'nın haberi – 24/11/08

photo

Faturalarını ödemeyenlerin elektrikleri kesilecek. [Getty Images]

Arnavutlar enerji arzındaki düzensizliklere ve bazen de hepten kesintilere alışıklar. Ama bu kış, elektrik dağıtımcısı yakında özelleştirilecek olduğu için, Arnavutlar ilk kez yeni bir tür elektrik kesintisi yaşayacaklar: elektrik faturalarını ödemeyen abonelerin elektrikleri kesilecek.

Arnavut televizyonunda bir süredir elektrik tüketicilerini faturalarını ödemeleri konusunda uyaran duyurular yayınlanıyor. Reklamlarda, ödemedikleri takdirde elektriklerinin "kesileceği" konusunda uyarıda da bulunuluyor.

Değişiklik, Çek firması CEZ'nin Arnavutluk'un kamu elektrik dağıtım kuruluşu OSSH'nin %76'sını satın alma konusunda ticaret ve enerji bakanlığıyla sürdürdüğü müzakereleri tamamlaması üzerine gerçekleşti.

CEZ, 102 milyon avroluk teklifle özelleştirme ihalesini Ekim ayı başlarında kazandı. Sürecin bu yıl sonuna kadar tamamlanması gerekiyor.

İhale şartları uyarınca, CEZ dağıtım operatörünün borçlarını kapatacak ve önümüzdeki beş yıl içinde 200 milyon avro yatırım yapacak. Tiran, daha önceleri yasa uygulama konusunda düşük bir önceliğe sahip olan elektrik hırsızlığını suç haline getirecek.

Bu arada halkı da bir fatura ödeme telaşı almış durumda. OSSH'ye göre, ev tüketicileri Ekim ayında borçlarının %82'sini öderken, işletmeler %92'sini ödediler. Önde gelen borçlular ise devlet kurumları.

Arnavutluk'un enerji sektörü, üretimi yürüten KESH, nakil hatlarını işleten OST ve yeni özelleştirilen OSSH olmak üzere üç kamu kuruluşuna bölünmüş durumda.

KESH'ye göre, devlet kontrolündeki enerji sektörü ülke elektriğinin %68'ini karşılayabiliyor. Geri kalanıysa İsviçre, Çek ve Sırp firmaları tarafından karşılanıyor.

Arnavutluk daha fazla yatırım cezbetme, sektörün yönetimini iyileştirme ve böylece sektörün sık sık yaşadığı mali sorunları çözmek umuduyla enerji sektörünü özelleştirmeye çalışıyor. Ülkede şu anda var olan uluslararası kurumlar bu stratejiyi kuvvetle teşvik ediyorlar; örneğin, International Finance Corporation OSSH ihalesinde yardım sağladı.

Gözlemciler, OSSH özelleştirmesinin bir dizi başka özelleştirmeye yol açmasını bekliyorlar.

OSSH, eski petrol tekeli ARMO'dan sonra özelleştirmeden geçen en büyük ikinci kamu kuruluşu olma özelliğini taşıyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
  

Yorumlar