Duyuru

Üsküp'teki saldırgan reklam panoları Yunanistan'ı kızdırdı

Makedonya - Makedonya

  /   509   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  


  Atina, Üsküp'teki üzerinde beyaz haç yerine Nazi gamalı haçı olan Yunan bayraklı reklam panolarını kınadı. Yetkililer 31 Mart Pazartesi günü Makedonya'nın NATO üyelik hedefine zarar gelebileceği konusunda uyardılar.

Afişleri, bir fotoğrafçılık ve grafik sanatları sergisinin tanıtım kampanyası kapsamında özel bir örgütün astığı bildiriliyor. Yunanistan'ın Üsküp Büyükelçisi Aleksandra Papadopulo Makedon hükümetine afişlerin kaldırılması yönünde diplomatik girişimde bulundu.

Yunanistan dışişleri bakanlığı sözcüsü Yorgo Kumutsakos Pazartesi günü yaptığı açıklamada, panoların ülkesinin ulusal sembolüne ve 2. Dünya Savaşı sırasında "faşizm ve Nazizime karşı mücadelesine" hakaret ettiğini söyledi.

Afişlerin içeriğini ifade özgürlüğünün kötüye kullanılması olarak nitelendiren Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Milososki de hükümetle afişler arasına mesafe koydu. Bakan, Papadopulo'ya "özellikle önemli bir ande meydana gelmiş özellikle talihsiz bir olaydan" duyduğu derin üzüntüleri iletti.

Makedonya, Çarşamba günü Bükreş'te başlayacak NATO zirvesinde İttifaka katılım daveti almayı umut ediyor. 26 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya'nın üyelik hedefllerini, askeri paktın genişlemesi konusunda Perşembe günü yapılacak resmi tartışmada değerlendirmeleri bekleniyor. Yeni üyelerin kabulünün oybirliğiyle onaylanması gerekiyor.

Yunanistan Arnavutluk ve Hırvatistan'ın hedeflerine destek vermekle birlikte, Makedonya ile arasındaki isim anlaşmazlığına zirve başlamadan önce bir çözüm bulunmadığı takdirde bu ülkenin İttifaka katılması yönündeki her türlü kararı veto etmekle tehdit etti.

Yunanistan, komşusunun "Makedonya" adını kullanmasının Yunanistan'ın aynı ada sahip kuzey bölgesinde toprak iddiası anlamına geleceğini savunuyor. Ülke, Üsküp'teki hükümetten iki bölgeyi net bir şekilde ayıracak değiştirilmiş bir ismi kabul etmesini istiyor.

İki ülke arasındaki isim müzakerelerine arabuluculuk eden BM özel elçisi Matthew Nimetz son aylarda bir takım olası çözümler önerdi. Bu çözümlerin her biri taraflardan biri veya diğeri tarafından reddedildi.

Bu arada Yunanistan Dışişleri Dora Bakoyanni de ülkesinin anlaşma çözülene kadar Makedonya'nın NATO üyeliğini engellemekteki kararlılığını yineledi.

Bakoyanni Pazartesi günkü konuşmasında, "İki tarafça kabul edilebilir bir çözüm yoksa NATO üyeliği de yok." dedi. Ancak bakan, Yunanistan'ın Arnavutluk ve Hırvatistan'ın hedeflerine verdiği desteği yineledi.

Bu arada Brüksel merkezli Le Vif/'Express gazetesi Pazartesi günü AB dış politika sorumlusu Javier Solana'nın uzlaşmacı bir çözüm olarak "Yeni Makedonya" adını önerdiğini bildirdi. Bu fikir, "Makedonya" sözcüğünün bir veya daha fazla sözcükle birlikte kullanıldığı çok sayıda öneriden biri.
 
 
 

  

Yorumlar