Duyuru

Bulgar Sosyalistleri liderini arıyor

Bulgaristan

  /   330   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 
 

Bulgaristan’da üçlü iktidar koalisyonunda lider konumundaki Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP), 47’nci genel kurulu başkent Sofya’da yapılıyor. Hak ve Özgürlükler Hareketi lideri Ahmet Doğan, genel kurula katılmadı.

 

Genel kurulu BSP lideri Başbakan Sergey Stanişev açtıBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Genel kurulu BSP lideri Başbakan Sergey Stanişev açtıToplam 890 delegenin katıldığı genel kurulun açış konuşmasını yapan BSP Lideri Başbakan Sergey Stanişev, iktidardaki koalisyonun başarılı olduğunu söyledi. ‘Daha iyi bir gelecek yaratıyoruz’ sloganı ile yapılan genel kuruldaki konuşmasında Stanişev, ‘Gerçek şu ki Bulgaristan hala çok fakir ve yüzbinlerce vatandaşımız yoksulluk içinde yaşamaktadır’ dedi.


BSP’nin ana amacının, seneye yapılacak seçimlerde yeniden iktidara gelmek olduğunu vurgulayan Stanişev, üyelerin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS-HÖH) lideri Ahmet Doğan ve Ulusal Demokrasi ve Yükseliş Hareketi (NDSV) lideri eski kral Simeon Sakskoburgotski’ye koalisyona verdikleri destekleri için teşekkür etti. 

Ahmet Doğan katılmadı

Hak ve Özgürlükler Hareketi'ni genel kurulda Ahmet Doğan (solda) yerine Lütfi Mestan temsil etti Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Hak ve Özgürlükler Hareketi'ni genel kurulda Ahmet Doğan (solda) yerine Lütfi Mestan temsil etti HÖH lideri Ahmet Doğan’ın koalisyon ortağı BSP’nin genel kuruluna mazeret göstermeden gelmemesi dikkati çekti.


Doğan yerine delegelere hitaben konuşma yapan HÖH başkan yardımcılarından Lütfi Mestan, ‘Üçlü koalisyonumuzun iktidarı Bulgaristan’ın etnik modelinin işlek olduğunu gösterdi’ dedi.


Lütfi Mestan, Bulgaristan’daki mevcut iktidara hiçbir alternatif bulunmadığını, üç partinin ortak yönetiminin son derece başarılı olduğunu ifade ederek, ‘ATAKA partisinin ulusal populizmi ya da parlamento dışında radikalleşen GERB partisi bizim iktidarımıza alternatif olamazlar’ diye konuştu.

“İktidarın en zor yılı”

NDSV lideri eski kral Simeon Sakskoburgotski, üçüncü koalisyon ortağı partisi adına konuşmasında, ‘Bir iktidarın ilk ve son yılı en zorudur’ dedi.


Bulgaristan’da son günlerde muhalefetin etnik kozuna el uzatmasının çok tehlikeli olduğu uyarısında bulunan Sakskoburgotski, ‘Demokratik bir toplumda bunlar kabul edilemez eylemlerdir’ dedi.


Sakskoburgotski etnik milliyetçilik uyarısında bulundu Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Sakskoburgotski etnik milliyetçilik uyarısında bulundu Muhalefetin gereksiz skandallar yaratarak kimsenin ihtiyaç duymadığı bir cepheleşmenin peşinde olduğunu savunan Sakskoburgotski, genç Başbakan Sergey Stanişev’e büyük bir umutla baktığını söyledi.


Küresel kriz ortamında muhalefetin populist söylemlerinin tamamen gereksiz olduğunu belirten Sakskoburgotski, ‘Meydan populizmi ve saldırgan milliyetçilik, 21. yüzyılda geçerli değildir’ dedi. 

Borisov’un çıkışı

Borisov, BSP genel kuruluna katılmadıBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Borisov, BSP genel kuruluna katılmadıParlamentoda temsil edilmemesine reğmen kamuoyu araştırmalarında Bulgaristan’daki en büyük siyasi parti olarak gösterilen GERB partisinin lideri Sofya Beylediye Başkanı Boyko Borisov, başkent Sofya'nın yağan kardan temizlenmesinin BSP genel kurulundan daha önemli olduğu iddia ederek, BSP’nin eski komünist partinin devamı konumunda olduğunu ima etti ve ‘20 yıldır komünist partisinin genel kurulları beni hiç ilgilendirmez’ dedi. 

Yeni yönetim seçiliyor

Yunanistan, Malta, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Ermenisten, Vietnam ve Türkiye’den çeşitli solcu örgütlerin, sosyalist ve komünist partileri temsilcilerinin misafir olarak katıldığı kurultayda 60 büyükelçi ve 30’u yabancı toplam 220 gazeteci hazır bulundu.


Genel kurulun ilk günkü çalışmaları kapsamında BSP yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, Sergey Stanişev’in liderliğinin tartışılmaz olduğunu ve kendisinden başka liderlik pozisyonuna aday olmadığını söylediler. Lider seçimi ise bugün yapılacak.


Genel kurulda bugün ayrıca, stilize edilmiş, iki yeşil yapraklı kırmızı bir gülü betimleyen BSP’nin yeni logosunu ve yeni parti programını onaylayacak.  

 

 http://www.dw-world.de 

  

Yorumlar