Duyuru

Güvenlik Konseyi’nin Kosova’yı Ele Alacağı Oturum Bugün Yapılacak

Dünyadan Haberler

  /   237   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin UNMIK'in yenilenmesi ve EULEX'in yerleşmesi konusunu görüşeceği oturum bugün (26 Kasım 2008) yapılacak. Oturumda planın kabul edilmesi bekleniyor. Başbakan Thaçi planı "kabul edilemez" olarak niteledi.


 
 

Sırbistan tarafı Ban Ki-Moon'un Güvenlik Konseyi üye devletlerine gönderdiği taslağı memnun edici olarak görürken Kosova tarafı getirilen şartlardan memnun değil.

 

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç planın yarın kabul edilmesini beklediğini belirtti ve bu kararın Sırbistan'ın diplomasi zaferi olacağını iddia etti. 

 

Başbakan Hashim Thaçi ise bugün Kosova meclisi'nde yaptığı açıklamada Kosova'nın bağımsızlık işinin 17 Şubat 2008 tarihinde bittiğini ve 1244 sayılı kararın Kosova'nın bugünkü hali ve yeni gerçeği ile uyuşmadığını ifade etti. Planı kabul edilemez diye niteleyen Başbakan Thaçi, Ahtisari Paketi ve Kosova Anayasasının dışına çıkılmadan, EULEX'in tüm Kosova'da görev yapmasına tam işbirliği yaparak yardımcı olmaya hazır olduklarını yineledi.

 

Ban Ki-Moon Planı Neleri İçeriyor?

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon BM Güvenlik Konseyi üyelerine UNMIK’in yeniden yapılanması ve EULEX’in yerleşmesi ile ilgili 6 noktalık Kosova raporunu Pazartesi günü teslim etti.

 

Raporda EULEX’in Kosova genelinde UNMIK ile koordineli bir şekilde Birleşmiş Milletler’in nötr statü çerçevesinde faaliyette bulunacağını diplomatik kaynaklara dayanarak bildiren Tanjug AB misyonunun Dünya Örgütünü gelişmelerle düzenli bir şekilde haberdar edeceği açıklandı.  Tirana medyası da BM Genel Sekreteri’nin Kosova’da uluslar arası misyonu yapılandırması önerisini Belgrat ile yapılan görüşmelere dayanarak hazırlandığını duyuruyor.

 

BM Genel Sekreteri’nin hazırladığı plan polis, gümrük, ulaşım, altyapı, sınır ve Sırp Mirası konularında düzenleme getiriyor.

 

Tirana’nın Balkanweb internet gazetesine göre Kosova’da Sırpların çoğunlukta yaşadığı bölgelerde polis, gümrük ve adliye sisteminin BM “şemsiyesi” altında, Arnavutların çoğunlukta yaşadığı bölgelerde ise EULEX “şemsiyesi” altında çalışacak.

 

Basında yer alan haberlerde Kosova’da müşterek gümrük sisteminin 1244 sayılı karara göre faaliyete devam edeceği ve elde edilen gümrük gelirlerinin yerel yönetimlerin gelişmesi için kullanılacağı bildiriliyor.

 

BM Genel Sekreteri raporunda sınır geçişlerinin yeniden aktifleştirilmesi için tarafların müzakerelere devam etmesi gereği ortaya atılırken sınır kontrolünün KFOR tarafından yapılması öngörülüyor.

 

Mitroviça’nın güneyinde UNMIK kontrolünde faaliyetlerini sürdüren mahkemenin aynı şekilde çalışmalarına devam etmesi öngörülen Ban Ki-Moon planında hakimlerin atamasının BM Güvenlik Konseyi’nin 1244 sayılı kararı ile yapılması gerektiği vurgulanıyor.

 

“Balkanweb” internet gazetesi, BM Genel Sekreteri’nin Sırp mirası ve ulaştırma konularında Priştine ile Belgrat’ın aralarında diyalog kurarak çözüme ulaşmalarının isteneceğini belirtiyor. Ayrıca BM Güvenlik Konseyi’nin Kosova ile ilgili oturum tarihinin henüz belli olmadığı, Çarşamba veya Cuma günü yapılma ihtimalinin olduğu bildiriliyor.

 

BM Genel sekreteri raporundan sonra Güvenlik Konseyi’nin, Genel sekreter tarafından yapılan önerinin kabul edilmesi ve EULEX’in yerleşmesi için yeşil ışık yakması planlaştırılıyor.

  Editör : Kosova Haber 

 

  

Yorumlar