Duyuru

EULEX'in Aralık başında göreve başlaması bekleniyor

Kosova Haberleri

  /   379   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

AB'nin dış politika sorumlusu Javier Solana Pazartesi günü yaptığı açıklamada, EULEX'in Kosova'da uzun zamandır beklenen göreve başlamasına ilişkin onayın gelecek hafta içinde gerçekleşmesi yönünde umutlarını dile getirdi.

(EurActiv, Blic - 25/11/08; Reuters, Beta, B92, New Kosova Report - 24/11/08)

photo

AB güvenlik sorumlusu Javier Solana 24 Kasım Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "EULEX'in zamanında, belki 2 Aralık itibarıyla, Kosova topraklarının tamamında faaliyetine başlamasını umut ediyoruz." dedi. [Getty Images]

AB dış politika sorumlusu Javier Solana 24 Kasım Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 27 ulustan oluşan bloğun EULEX adıyla bilinen, Kosova'daki 2 binin üzerinde yargı ve polis mensubundan oluşan misyonunun gelecek ay başında tam olarak faaliyete başlamasını beklediğini söyledi. AB, tarihinin en büyük sivil misyonunu görevlendirmeye, Kosova'nın 17 Şubat'taki bağımsızlık ilanından bir gün önce karar vermişti. İlk planda EULEX'in 15 Haziran'a kadar tam olarak faaliyete geçmesi öngörülmesine karşın, Sırpların misyona karşı güçlü muhalefeti bu takvimi suya düşürmüştü.

Bu ayın başında, Batılı ülkelerin Belgrad'ın misyonun BM Güvenlik Konseyi onayı olmadan tam olarak faaliyete geçmemesi ve "statüsünün tarafsız" olması yönündeki taleplerini kabul etmeleri sonrasında bir uzlaşma doğmuştu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un UNMIK'in yeniden yapılandırılması bağlamında EULEX'in göreve başlaması konusunda hazırladığı ve Sırbistan'ın kabul ettiği altı maddelik bir planın değiştirilmiş halinde, Kosova'nın kuzeyindeki Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu bölgelerde polisin BM kontrolü altında kalmasının öngörüldüğü bildiriliyor. Etnik Arnavut polis teşkilatı ise EULEX ile birlikte çalışacak.

BM sözcüsü Brendan Varma Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ban'ın Kosova ile ilgili raporunu Güvenlik Konseyi üyelerine gönderdiğini doğrulamakla birlikte 15 ulustan oluşan örgütün belgeyi ne zaman görüşeceğini söylemedi.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Solana, konseyin yakında bir karar vermesi ve EULEX'in gelecek hafta göreve başlaması yönündeki umudunu dile getirdi.

Belgrad merkezli B92 tarafından aktarılan sözlerinde "Bunu, BM Güvenlik Konseyi başkanlığından yapılacak bir açıklamanın izleyeceğini güçlü bir şekilde ümit ediyorum." diyerek şöyle devam etti: "Ayrıca EULEX'in zamanında,Aralık ayı başında, belki de 2 Aralık kadar erken göreve başlayacağını ve Kosova topraklarının tamamında faaliyete geçeceğini de umut ediyoruz."

Ancak Kosovalı liderler, Ban'ın UNMIK'in yeniden yapılanmasına ilişkin planının ülke anayasasını ihlal ettiği ve ülkenin fiili açıdan bölünmesinin önünü açtığını ileri sürerek plana gayretli bir şekilde karşı çıkıyorlar.

Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hiseni, Priştine'nin itirazlarını sunmak üzere hafta sonu New York'a gitti.

Reuters'in Pazartesi günkü bir haberine göre, Ban'ın Güvenlik Konseyi'ne sunduğu belgede, Kosova hükümetinin genel sekreterin altı maddelik planına karşı çıkmasına rağmen "EULEX ile işbirliği yapmaya istekli" olduğunu belirttiği ileri sürülüyor.

Ancak Kosova Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Fatmir Limay geçen hafta yaptığı açıklamada, "altı maddelik planın uygulanması halinde mevcut kurumların varlığının anlamı kalmayacağını" söyledi.

New Kosova Report'ta Pazartesi günü yayınlanan bir makalede, halk arasında AB karşıtı duyguların artması, reform sürecinde yavaşlama ve ülkedeki etnik ilişkilerin bozulma potansiyeli gibi bir dizi başka potansiyel olumsuz sonuçlar da sıralandı.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar