Duyuru

Bulgaristan AB fonlarını kaybetmekten "hayal kırıklığına uğradı"

Bulgaristan

  /   313   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Avrupa Komisyonu Salı günü, Sofya'nın yolsuzluk ve organize suçla bir türlü başa çıkamamasını gerekçe göstererek Bulgaristan'ın 220 milyon avroluk AB fonlarına erişimini durdurmaya karar verdi.

(Euobserver, EurActiv, FT, Times - 26/11/08; AFP, Reuters, AP, DPA, BBC, International Herald Tribune, Euobserver, BNT, Sofia Echo, Dnevnik, Mediapool, News.bg, Focus haber ajansı - 25/11/08)

photo

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn, "Kitaba göre oynamalı ve mali yönetim kurallarına uymalıyız." dedi. [Arşiv]

Avrupa Komisyonu (AK) 25 Kasım Salı günü bir AB üye ülkesine karşı benzeri görülmemiş bir adım atarak, Bulgaristan'ın organize suç ve yolsuzlukla bir türlü başa çıkamamasını gerekçe göstererek ülkeyi 220 milyon avroluk fondan mahrum etti. Komisyon ayrıca Sofya'yı, derhal harekete geçmediği takdirde 340 milyon avro daha kaybedeceği konusunda uyardı.

Temmuz ayında AK, yayınladığı zehir gibi bir raporda Bulgaristan'daki denetleme sistemlerinin devam eden zayıflıkları ve dolandırıcılık ve usulsüzlük vakalarını ileri sürerek ülkeye yapılacak yaklaşık 500 milyon avroluk yardımı kesmişti. Örgüt ayrıca, katılım öncesi PHARE programı kapsamında yer alan fonların idaresinden sorumlu iki devlet dairesinin -biri maliye bakanlığı altında diğeriyse bölgesel kalkınma bakanlığı altında çalışan- akreditasyonunu da geri çekmişti.

AB, Bulgaristan'ın Ocak 2007'de bloğa katılmasından bu yana bu ülkeye yapılan 800 milyon avrodan fazla yardımı askıya aldı. Bunun 560 milyon avroluk kısmı, şimdi geri gelmez bir şekilde kaybedilen sözleşmesiz 220 milyon avro da dahil olmak üzere PHARE programından geldi. AK'nin 2009'dan önce iki uygulama dairesinin akreditasyonunu geri vermeye karar vermemesi halinde, Sofya geri kalan sözleşmeli ancak ödenmemiş 340 milyon avroyu da kaybedebilir.

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, son yapılan gözden geçirmelerde Temmuz ayındaki raporda belirtilenlere ek olarak yeni usulsüzlüklerin ortaya çıkması nedeniyle AK'nin bunu hala yapamadığını belirtti.

Brüksel'de konuşan Rehn, "Dedikleri gibi, yapılması gerekeni yapmak gerek." diyerek şöyle devam etti: "Kitaba göre oynamalı ve mali yönetim kurallarına uymalıyız."

AK'nin kararını Salı günü erken saatlerde açıklayan komisyon sözcüsü Krisztina Nagy, Bulgaristan'ı AB fonlarının idaresini iyileştirmek için bir an önce harekete geçmeye çağırdı.

AK'ye göre, Bulgaristan'ın bu yıl giriştiği reformlar bugüne dek AB paralarının yönetiminde elle tutulur bir iyileşme sağlayamadı.

Rehn, "Eylem planlarının hazırlandığını ve mevzuatın gözden geçirildiğini biliyorum; ancak bu tedbirlerin büyük kısmı sadece yapılacak işlere dair verilmiş sözlerden ibaretler ve henüz somut sonuçlar vermiş değiller." dedi.

Salı günü alınan karar Bulgar yetkilileri hazırlıksız yakaladı. Her ikisi de Berlin doğumlu olan Başbakan Sergey Stanişev ve AB fonlarının yönetiminden sorumlu yardımcısı Meglena Plugchieva, AK'yi eleştirerek "hayal kırıklıklarını" dile getirdiler.

Stanişev, AB'nin Bulgaristan'a her zaman Bulgaristan'a diğer üye ülkelere davrandığı gibi davranmadığından şikayet etti. Buna rağmen Plugchieva, Bulgaristan'ın "yine de ... bütün Avrupa fonlarının doğru ve şeffaf bir şekilde kullanımını garanti altına almak için Avrupa'nın kural ve prosedürlerini uygulayacağını" söyledi.

Hükümeti ekonomik krizin etkisini gösterdiği bir dönemde AB fonlarını kaybetmekle eleştiren sağ muhalefet partileri, kabinenin istifası ve erken seçim çağrısında bulundular.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar