Duyuru

Başbakan Thaçi Boşnak Sorunlarını Dinledi

Kosova Haberleri

  /   413   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Reçane’de Kosova Başbakanı Hashim Thaçi Jupa sakinleri ile görüşmesinde Boşnak topluluğu sorunlarını dinledi ve onlardan işbirliği istemiyle çözüm getireceği vaadinde bulundu. Thaçi, BM Genel Sekreteri planının yürürlüğe geçmeyeceğini belirtti.


 
 

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi dün (30.11.2008) çoğunlukta Boşnakların yaşadığı Reçane köyünde incelemelerde bulundu. Boşnak temsilcileriyle ve Jupa sakinleriyle bakanları eşliğinde bir araya Hashim Thaçi, onların karşılaştıkları sorunları dinledi. Eğitimde kitap ve altyapı sorunu, bölgede Kosova’dan görsel medyalar sinyalinin olmayışı, doğal zenginliklerin kullanımı sırasında çevreye verilen zararlardan bilgi veren Jupalılar’a Hashim Thaçi, en yakın zamanda tüm projelerin gerçekleşmesi vaadinde bulunurken Jupa sakinlerinden destek ve işbirliği istedi.

 

 

Başbakan Thaçi basına yaptığı açıklamada Ban Ki Moon’un 6 maddelik önerisinin unutulması gereğine işaret ederek “EULEX’in Kosova’da yerleşmesinde BM Genel Sekreteri önerisi geçerli değildir” dedi.

 

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, yabancı ve yerel basın mensuplarına, BM ve Belgrad arasında uzlaşıya varılan EULEX’in yerleşmesi anlaşmasının Kosova’da yürürlüğe geçmeyeceğini bildirdi.  “6 maddeyi unutun. Onlar bizim gündemimizde değil. Kosova halkının isteğine: yapılanmaya, devletin gelişmesine ve Ahtisaari evrakının uygulanmasına odaklanmalıyız” diyen Hashim Thaçi, 6 maddenin Belgrad’ın hayal ürünü olduğunu vurguladı. Resmi Priştine amacının hiçbir evrakta 6 maddenin yer almasına izin vermemek olduğunu belirten Thaçi, Kosova’nın kendi ordusunun ve kendi güvenlik organlarının olduğunu hatırlattı ve NATO ile birlikte Kosova Cumhuriyeti’nin egemenlik ve toprak bütünlüğünü savunmaya hazır olduklarını bildirdi.

 

 

Sırbistan Başkanı Boris Tadiç’in Kumanova anlaşmasının değişmesi girişimine de değinen Hashim Thaçi, Belgrad’ta uluslararası temsilciler ile Sırbistan’ın sorunları üzerinde durabileceklerini Kosova’ya karışamayacaklarını belirtti.

 

EULEX’in Kosova genelinde yerleşmesinden yana olduğunu söyleyen Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, EULEX'in ilk günden Mitroviça’da da faal olması gereğine işaret etti.

 

Üç Alman istihbarat teşkilatı mensubunun serbest bırakılması sorusunu yanıtlayan Thaçi, konunun siyasetten uzak kalması gereğine işaret etti ve sorumluluğun adli organlarında olduğunu vurguladı.

 Editör : Kosova Haber


 

  

Yorumlar