Duyuru

EULEX'in Yerleşmesi Dünya Basınında

Kosova Haberleri

  /   473   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

EULEX’in Kosova’ya yerleşmesine dünya medyası büyük ilgi gösteriyor. Sabahın ilk saatlerinden itibaren takip edilen EULEX’in yerleşmesi süreci sorunsuz devam ediyor. BBC ve Deutsche Welle Türkçe servislerinin hazırladıkları haberleri aktarıyoruz.


 

 

EULEX Faaliyete Başladı

 

AB tarihinin en büyük sivil misyonu olan EULEX Kosova'da faaliyete başladı. EULEX'in öncelikli amacı yerel idarecilere danışmanlık, eğitim ve destek sağlamak ve geçiş sürecini izlemek olacak.

 

 Rusya ve Sırbistan'ın Kosova'nın bağımsızlığını reddetmesi nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'nde süren anlaşmazlık nedeniyle Eulex'in BM'nin Kosova misyonundan yetki devralması beklenmiyor. Faaliyet süresi başlangıç hedefi olarak 2 yıl öngörülen EULEX misyonunun halen bin 300 uluslararası ve 500 yerel personel bulunuyor. (DW)

 

AB Kosova polis gücü görevde

 

Kosova'da güvenliğin sağlanmasından sorumlu olan Birleşmiş Milletler bu görevi aylar süren ertelemelerin ardından bugün Avrupa Birliği'ne devretti.

 

Sırplar, AB'nin Kosova gücü EULEX'e karşıydı

 

Avrupa Birliği'nin Kosova için görevlendirdiği gücün adı EULEX.

 

Avrupa Birliği'nin görevlendirdiği 2000 kişilik askeri personel, Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'da polis, yargı ve gümrük kontrolü görevlerini yerine getirecek.

 

Son dokuz yıldır Kosova'da yönetimi elinde bulunduran Birleşmiş Millletler ise ülkede bundan sonra sınırlı bir siyasi rol oynayacak.

 

Kosova, bu yılın başlarında Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmişti. Sırbistan ise halen Kosova'yı kendisine bir vilayet olarak görmekle beraber, AB misyonunun gelmesini kabul etti.

 

Pek çok Kosovalı Sırp ise BM'in bölgeden ayrılmasından hoşnut değil.

 

Bu arada bu süreçte Sırbistan'a çok fazla taviz verildiğini düşünen ve çoğunluğu oluşturan Arnavutlar da protesto gösterileri düzenledi.

 

Sırp muhalefeti

 

EULEX'in aylar önce göreve başlaması bekleniyordu ancak Sırbistan'ın muhalefeti nedeniyle bu görevin başlaması gecikmişti.

 

BM 10 yılı aşkın bir süredir görev yaptığı Kosova'yı artık terk edecek.

 

Kosova'nın genelinde görev yapacak olan EULEX, Avrupa Birliği'nin şimdiye kadarki en geniş görev gücü niteliğinde.

 

BBC muhabirinin bildirdiğine göre, EULEX'in amacı ise yetkililere yolsuzluk ve organize suçlarla mücadelede yardımcı olmak.

 

İngiltere ve Türkiye, Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ülkeler arasında yer alıyor. (BBC)

Editör : Kosova Haber 

  

Yorumlar