Duyuru

Karadağ ve BH Adriyatik Tüzüğü'ne katıldılar

Karadağ

  /   617   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Karadağ ve Bosna-Hersek geçtiğimiz hafta Adriyatik Tüzüğü'ne katılarak NATO üyeliği yolunda bir adım daha attılar.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç ve Podgorica'dan Nedjeljko Rudoviç'in haberi - 09/12/08

photo

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Lulzim Başa (solda), ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried (ortada) ve Hırvatistan Dışişleri Bakanı gordan Jandrokoviç 4 Aralık Perşembe günü Helsinki'de düzenlenen Adriyatik Tüzüğü imza törenine katıldılar. [Getty Images]

Karadağ ve Bosna-Hersek (BH), ABD'nin girişimiyle 2003 yılında kurulan bir NATO aday ülkeleri grubu olan Adriyatik Tüzüğü'ne katıldıkları 4 Aralık Perşembe günü, NATO üyeliği ödülüne giden yolda bir adım daha attılar.

Helsinki'deki AGİT bakanlar toplantısında düzenlenen imza törenine iki ülkenin dışişleri bakanlarının yanı sıra onların Tüzüğün ilk üyeleri Makedonya, Hırvatistan ve Arnavutluk'tan mevkidaşları katıldı. Törende Washington'u ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried temsil etti.

Fried, ABD'nin Balkan ülkelerinin "bu on yılda Avrupa'ya katılımlarını sağlamada" bir yardım aracı olarak Tüzüğü desteklediğini söyledi ve anlaşmaya ilk üç üye ülkeye "reformlarını derinleştirme ve uluslararası konumlarını güçlendirmede" yardımcı olduğunu söyleyerek övgüde bulundu.

BH Dışişleri Bakanı Sven Alkalay, Tüzüğe katılmanın olağanüstü önemi olduğunu söyledi ve ülkesinin çok uluslu işbirliği ve bölge güvenliğine bağlı kalacağına söz verdi. Alkalay'a göre, Tüzüğe kabul edilmek BH'deki reformcuları da canlandıracak. Bakan ayrıca Washington'a NATO katılım şartlarını yerine getirme konusundaki tavsiyelerinden ötürü teşekkür de etti.

Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Rocen hükümeti adına belgeyi imzalamasına karşın, NATO üyeliği kazanmaya çalışmada içeride Saraybosna'dan daha zorlu bir yolla karşılaşabilir. Anketler halkın sadece %26'sının NATO üyeliğine destek verdiğini ileri sürerken, %35'i üyeliğe karşı, geri kalanıysa hala kararsız durumda.

En güçlü muhalefet koalisyonu olan Sırp Listesi, hükümeti kamuoyuna aldırmamakla ve Sırp Listesinin ilişkileri ilerletmek istediği "Sırbistan'a zararı olacak adımlar" atmakla suçluyor. Muhalefet bloğu, Tüzük üyeliğini ABD'nin Kosova'nın diplomatik açıdan tanınması karşılığında ödediği bir "diyet" olarak görüyor.

Ancak hükümet bir diğer muhalefet partisi olan Liberallerden beklemediği bir destek gördü. Liberal Parti yetkilisi Andrija Petkoviç, "Karadağ'ın üyeliğinin ... önemli reformlara yol açacağına inanıyoruz." dedi.

İmza törenindeki cesaret verici bir diğer unsur da, NATO üyeliğine yaklaşmakta olan veya çoktan katılmış olan ülkelein dışişleri bakanlarıydı. Hırvat Gordan Jandrokoviç Tüzük üyeliğinin BH ve Karadağ'ın bölge güvenliğine olan katkısını güçlendireceğini söyledi. NATO üyesi Estonya'dan Urmas Paet ise, ülkesinin üyelik deneyimlerini Tüzük üyeleriyle paylaşmaya hazır olduğunu söyledi. Paet, "Sırbistan'ın da diğer ülkeler gibi yakında Adriyatik Tüzüğü'ne katılmasını umut ediyoruz." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar