Duyuru

Yunanistan yeni ayaklanmalarla uğraşıyor

Yunanistan

  /   544   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

Sol partiler, öğretmenler ve öğrenciler, haftasonu bir gencin polis tarafından öldürülmesinin yol açtığı iki gün süren şiddet içeren ayaklanmalar sonrasında Pazartesi günü de grev ve eylem çağrısında bulundular.

(Reuters, AFP, BBC, Euronews, Kathimerini, Spiegel - 08/12/08; AP, DPA, FT, International Herald Tribune, ANA-MPA - 07/12/08)

photo

Atina'daki emniyet müdürlüğü binası yakınlarında 7 Aralık Pazar günü düzenlenen dev gösteride gençlerle toplum polisi arasında çatışma çıktı. [Getty Images]

Yunanistan'da hafta sonu 15 yaşındaki bir lise öğrencisinin polis tarafından öldürülmesini protesto eden gösterilerin devamı ülkeyi çalkalamaya devam ederken, 8 Aralık Pazartesi sabahı Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentinde polisle öğrenciler arasında çatışma çıktı.

Yunanistan'ın on yıllardır yaşadığı en kötü eylemler olarak nitelendirilen ayaklanmalar, bir polis memurunun başkentin olaylı Exarchia semtinde Andreas Grigoropoulos adlı bir genci vurarak öldürmesinden hemen sonra patlak verdi. Kurban, kendinden menkul anarşistlerle yetkililer arasında sayısız çatışmanın yaşandığı bölgede devriye gezen bir polis aracını taşa tutan yaklaşık 30 kişilik bir genç grubunda yer alıyordu.

Adı Epaminondas Korkoneas olarak belirtilen 37 yaşındaki bir polis memuru, gençlere araçtan çıkıp üç el ateş ederek yanıt verdi. Mermiler Grigoropulos'un olay yerinde can vermesine yol açtı.

Şu anda taammüden adam öldürmekten gözaltına alınan Korkoneas, kendisi sadece uyarı amaçlı ateş ettiği gencin ölümüne seken bir kurşunun yol açtığını iddia etti. Ancak çok sayıda görgü tanığı memurun doğrudan gençlere nişan aldığını ileri sürüyor.

Polis, olay anında aracın içinde bulunan kinci polis memuru, 31 yaşındaki Vassilis Saraliotis'i de işbirliği iddiasıyla tutukladı.

Pazar günü Atina'da düzenlenen protestolara yaklaşık 5 bin kişi katılırken, ayaklanmalar Selanik, Patras, Ioannina ve Volos'un yanı sıra Girit adasındaki kentlere de sıçradı.

Pazar günü çıkan olaylarda polis Atina'da kalabalığın üzerine göz yaşartıcı bomba atarken, 20 göstericinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Pazar günü çıkan çatışmalarda en az 34 kişi yaralandı.

Başbakan Kostas Karamanlis'in gencin ölümünün sorumlularının gereken cezaya çarptırılacağı yönünde verdiği söze rağmen, gösteriler şiddet olaylarına dönüşünce düzinelerce banka, süpermarket ve başka işletmede bazıları ciddi olmak üzere maddi hasar meydana geldi.

Karamanlis gencin ailesine yazdığı başsağlığı mektubunda, "Devlet, kendi görevi olduğu üzere, dünkü trajedinin tekrarlanmaması için mümkün olan her şeyi yapacaktır." dedi.

Halk arasındaki popülerliği giderek azalan hükümeti son mali skandalda iki bakan birden kaybeden Karamanlis, İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopoulos'un Pazar günkü istifasını geri çevirdi. Başbakanın lideri olduğu muhafazakâr Yeni Demokrasi partisine yönelik halk desteği azaldı ve, son kamuoyu yoklamaları partinin muhalefetteki PASOK'un gerisine düştüğünü gösterdi.

Pavlopoulos Pazar günü halkı sakin olmaya ve yardım etmeye çağırırken, gencin ölümünü "münferit bir olay" olarak niteledi.

Atina Haber Ajansı'na konuşan bakan, "Polis, bütün Yunan halkının mal ve canını korumak için savunma rolüne sahiptir ve öyle de kalacaktır." dedi.

Bu arada Yunanistan Komünist Partisi ve PASOK da, diğer gruplarla birlikte, Pazartesi günü beş gösteri düzenlediler.

Göstericiler Çarşamba günü için hükümetin emeklilik reformları ve ekonomi politikalarına karşı 24 saatlik genel grev çağrısında bulundular.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar