Duyuru

Arnavutluk ne kadar ilerledi?

Arnavutluk Haberleri

  /   382   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Bir blogcu, ülkesinin AK'nin Kasım ayında yayınladığı ilerleme raporları gibi dış değerlendirmelere fazla bağlı olduğunu ileri sürüyor.

Southeast European Times için Balkanblogs'dan derleme -- 05/12/08

photo

Komünist sistemini yaklaşık 20 yıl önce terk eden Arnavutluk, şimdi nihai AB üyeliğine bakıyor. [Getty Images]

Geçtiğimiz ay Avrupa Komisyonu, uzun zamandır beklenen aday ülkelerle ilgili yıllık ilerleme raporlarını yayınladı. Raporda Arnavutluk reformlarda kaydettiği ilerlemeden ötürü övgü toplamasına karşın, ülkenin seçimleri yönetmedeki zayıflıklarına işaret edilerek Tiran'a hukukun üstünlüğünü sağlamak için daha fazla çaba göstermesi yönünde çağrıda bulunuldu.

Bunun gibi raporlar, hala geçiş sorunlarıyla boğuşan ve sık sık acı siyasi bölünmelerle harcanan bir ülke için önemli rol oynuyor. Fakat dış değerlendirmeler uluslararası topluma bir nevi bağımlılık yaratıyor mu?

Perpjekja sitesinde yazan Fatosi, Arnavutluk'un doğru değerlendirmeler yapabilen kurumları kendisi neden oluşturmadığını merak ediyor.

Fatosi, "Bize güvenilir sağlayacağına güvenebileceğimiz güvenilir kurumlara sahip olmamız gerekiyor, tıpkı uluslararası kurumlara güvendiğimiz gibi. Bütün hafta boyunca AB'nin raporunu tartıştık, bu gülünç değil mi?" diye soruyor.

"Kendimizi, kalkınmamızın durumunu, sağlık sektörü, eğitim sektörü, vb.'deki gidişatımızı kendimiz değerlendiremiyor muyuz? AB'nin hasta olduğumuzu söylemesine gerçekten ihtiyacımız mı var? Hasta olduğumuz fazlasıyla belli ve bu durumu değiştirmek için bir şeyler yapmamız gerekiyor."

Bu arada Pjeri de peshkupauje sitesindeki yorumlarında, ilerlemeyi değerlendirmenin anketler düzenleme ve raporlar yayınlamaktan daha kolay bir yolu olduğunu ileri sürüyor. Yazar, tek yapmanız gerekenin camdan dışarı bakmak olduğunu söylüyor.

"Bir halden diğerine geçtiğinizde, bunları güzellik, gelişim ve yoksulluk açısından değerlendirebilirsiniz." diyen Pjeri şöyle devam ediyor: "Kalkınma yollar, inşaatlar ve köprülerle gözlenebilirken, yoksulluk da küçük yollar, küçük köprüler, yarım inşaatlar, türbin ve otoyol kesişimi eksikliğiyle görülebilir. İnsanlar da Arnavutluk'u böyle görüyor."

Bu hafta son olarak, Flokenaja Arnavutluk'un gelişimini değerlendirmenin iyi bir yolunun yerel gazetelerdeki iş ilanlarına bakmak olduğunu ileri sürüyor.

"Arnavut şirketlerinin gidişatı ve modernliğini anlamak isterseniz bunu medyadaki tanıtım kampanyalarından keşfetmeye çalışmayın. Sadece gazeteleri okuyun yeter."Celesi," adındaki blogcu da, "Gazetenin ortalarında bir yerde, iş arayanlar için iş ilanları bulunur. Bugünlerde birkaç saniyenizi iş bulma şartlarına bakmaya ayırabilirsiniz." diyor.

Peki bu şartlar neler? "Bugünlerde ana kriter iyi görünmeniz ve iletişim kurabilmeniz." diyen Flokenaja yazısına şöyle devam ediyor: "Bu benim yaşadığım İtalya'da da önemli, ama özellikle kadınlar için başlıca özellik olmamalı. Yine de herkes sabredip kendi kısmetini beklemeli."

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar