Duyuru

Arnavutluk bu yıl üç kamu kuruluşunu özelleştirecek

Arnavutluk Haberleri - Arnavutluk Haberleri

  /   396   /   01 Ocak 2014, Çarşamba

 Yazdır

  

 

 
  Başbakan Sali Berişa Ocak ayındaki bir kabine toplantısında, hükümetin enerji, petrol ve sigorta sektörlerindeki en önemli üç kamu kuruluşunu 2008 yılı sonuna kadar özelleştirmek niyetinde olduğunu duyurdu.

Berişa bakanlara hitaben yaptığı konuşmada, "Bu yıla bir özelleştirme dalgası damgasını vuracak, çünkü biz kendimizi serbest girişime inanan liberal bir hükümet olarak görüyoruz." dedi. Başbakanın amacı, Arnavutluk'un enerji şirketinin dağıtım kolu olan KESH, ülkenin tek petrol rafinerisi ARMO ve yegane devlet sigorta kuruluşu INSIG'i özelleştirmek.

Ticaret, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ARMO'nun hisselerinin %85'ine ilişkin açık uluslararası özelleştirme ihalesini 15 Şubat'ta duyurdu. Teklifler 21 Mayıs'ta değerlendirilecek.

ARMO, 84,7 milyon avro sağlayabilecek bir satışta en az 20 şirketin ilgisini çekti. Amerikan Patton Boggs firması Arnavut hükümetinin hukuk danışmanlığını yapacak.

Berişa satışla ilgili yorumlarında, "Başlıca kriterlerden birisinde, üstlenicinin bu önemli sektörün gelişmesine yardımcı olacak bir yatırım yapması şart koşulacak." dedi.

Hükümet, elektrik arzında iki yıldır yaşanan sorunlar üzerine enerji sektörünün özelleştirilmesini de onayladı. Tiran'da dahil olmak üzere aralıklı elektrik kesintileri, bunun acısını ortalamada %6 oranında seyretmesine karşın kriz çözülmediği takdirde düşebilecek olan ekonomik büyümeden çıkarabilir.

KESH ülkeye enerji sağlayan tek kuruluş ve ardı ardına gelen elektrik kesintileri yüzünden eleştirilere maruz kaldı. Şirket bu kesintileri azaltmak amacıyla enerji ithalatı için gerekli finansmana sahip olabilmek için hükümetten sübvansiyon aldı.

Özelleştirmeyi kolatlaştırmak için KESH enerji dağıtım, üretim ve nakliyle ilgilenen üç küçük firmaya bölündü. Elden çıkarmaya, Arnavutluk'a KESH'nin eskimiş dağıtım hatlarını ihaleye çıkarmasında yardım edecek olan Dünya Bankası nezaret edecek.

Bu arada INSIG, rekabetin artması yüzünden son on yıl içinde pazar payını önemli ölçüde kaybediyor. Temmuz 2003'te hükümet INSIG hisselerinin %40'ını uluslararası kurumlar IFC ve EBRD'ye sattı. Şu anda şirket tam özelleştirmeye hazırlanıyor.

Özelleştirme çalışmaları Uluslararası Finans Kurumu, Dünya Bankası ve USAID tarafından yapılandırılıyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar