Duyuru

Kosova ve komşuları küresel mali krizin etkilerine hazırlanıyorlar; agresif bir strateji öneriliyor

Kosova Haberleri

  /   537   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Kosova ve komşuları küresel ekonomik krizin acısını hissetmeye başladılar. Uzmanlar, ülkelerin krize dayanabilmeleri için proaktif bir strateji gerektiği görüşündeler.

Southeast European Times için Priştine'den Besa Bekiri'nin haberi -- 18/12/08

photo

Priştine yakınlarındaki bir şantiyede çalışan bir inşaat işçisi görülüyor. Kosova ve komşu Balkan ülkelerindeki yetkililer küresel ekonomik krizin yerel ekonomileri etkilediğini söylüyorlar. [Getty Images]

Yayılmakta olan küresel kriz Kosova'nın yanı sıra komşularına kadar ulaştı. Çöken uluslararası borsalarda değerleri olan Emeklilik Tasarruf Tröstü milyonlarca avro kaybetmeye devam etti. Tröstün yetkilileri KTV'ye verdikleri demeçte, kurumun sadece Eylül ayında 22,3 milyon avro kaybettiğini söylediler.

Kasım ayı başlarında, Kosova hükümeti gözlemcilerin beklentilerine göre 1,43 milyar avro dağıtacak olan 2009 yılı mali bütçesini onayladı. Ekonomi ve Maliye Bakanı Ahmet Şala, hükümetin sürmekte olan kriz ışığında ihtiyati tedbir olarak kenara 200 milyon avro ayırdığını söyledi.

Ticaret ve Sanayi Bakanı Lütfi Zharku da Kosova Economy haber ajansına verdiği demeçte, küresel krizin yurtdışında Kosova'ya yatırım yapma hevesini öldürdüğünü söyledi.

Kosova'nın güç durumdaki ekonomisinin zayıflığının bir diğer işareti de, küçük işletmelerin faaliyetlerinde görülen düşüş. Inter Press Service'in 18 Aralık Perşembe günkü haberine göre, Zharku'nun bakanlığı Kosova'da kayıtlı 90 bin küçük işletmenin "yaklaşık %50'sinin" "faaliyet dışı" olduğunu tahmin ediyor. Kosova Ticaret Odası'ndan Safet Gercalyu bu rakamı "krizin" bir işareti olarak nitelendirdi.

Komşu Arnavutluk'ta, Başbakan Sali Berişa Balkan Insight' verdiği demeçte hem Doğrudan Dış Yatırım hem de gurbetçi dövizlerinde düşüş olacağını söyledi.

Önleyici tedbirler alan Arnavutluk Merkez Bankası, Arnavutluk'ta faaliyet gösteren yabancı bankaların ana şirketlerine yatırım yapabilecekleri miktarları sınırlayacağını söyledi.

Balkanlar'ın diğer bölgelerinde, Makedonya en önemli iki ihracat kalemi olan metal ve tekstil fiyatlarında bir düşüş yaşıyor.

Sırbistan Başbakanı Mirko Zvetkoviç ülkesinin 2009 yılı GSYİH'sında son zamanlarda kaydedilen yüzde 7'lik rekor GSYİH büyümesine tezat oluşturacak %4'lük bir düşüş öngörüyor.

East-West Management Institute'e bağlı Arnavut bir uzman olan Fran Nazi, somut tedbirlerden oluşan inisiyatifçi bir strateji öneren uzmanlar arasında yer alıyor. Bunlar arasında "faal orta ve büyük ölçekli işletmelerin özelleştirmesinin geçici süreyle durdurulması", bir "geçici işsizlik destek fonu" oluşturulması ve "önde gelen uluslararası borç verme kurumlarıyla acil durum yardım fonları için görüşmelerde bulunulması" yer alıyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar