Duyuru

ICTY eski Kosova kabine bakanını tanık sindirmekten suçlu buldu

Dünyadan Haberler

  /   261   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

BM savaş suçları mahkemesi eski bir Kosova kültür bakanıyla yardımcısını Çarşamba günü eski Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay'ın davasında koruma altındaki bir tanığı sindirmeye çalıştıkları için mahkemeye saygısızlıktan suçlu buldu.

(AP, Reuters, AKI, UNobserver, B92, JURIST Legal News and Research Services, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi - 17/12/08)

photo

ICTY eski Kosova Kültür Bakanı Astrit Harakiya (solda) ve danışmanı Bayruş Morina'yı tanık sindirmeye teşebbüsten suçlu buldu. [Getty Images]

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi 17 Aralık Çarşamba günü yaptığı açıklamada, eski Kosova Kültür Bakanı Astrit Harakiya ve yardımcısı Bayruş Morina'nın mahkemeye hakaretten suçlu bulunarak sırasıyla beş ve üç ay hapis cezalarına çarptırıldıklarını bildirdi.

Mahkeme, her ikisinin de eski Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay'ın yargılandığı davada "kimliğinin gizli kalması yönünde talimat verilmiş bir tanığa müdahale etmek suretiyle adaletin tecellisine bilerek ve isteyerek müdahale etmekten suçlu bulunduğunu" belirtti.

BM savcısı Serge Brammertz'in Ocak ayında yayınladığı bir iddianamede, Harakiya'nın Temmuz 2007'de Morina'ya mahkeme belgelerine Tanık 2 olarak geçen tanığın ikamet ettiği ülkeye giderek kendisini ifade vermemesi yönünde ikna etmesi talimatı verdiği ileri sürüldü. Bir kültür bakan yardımcısına siyasi danışmanlık yapan ve Kosova merkezli Bota Sot gazetesinde yarım günlü editör olarak çalışan Morina Tanık 2'yi tanıyordu ve kendisiyle "iki adet uzun görüşme" yaptı. İddianemeye göre polis iki görüşmeyi de gizlice banda kaydetti.

ICTY iddianamesinde, "Mahkemenin, kanıtların her türlü makul şüpheden uzak şekilde" Harakiya'nın Morina üzerinde "nüfuzunu kullandığını" tespit ettiği ifade ediliyor.

Morina bakanın otoritesini kabul etti ve Tanık 2'ye baskı yapması yolundaki talimatlarını izleyerek ona ve Haradinay aleyhinde ifade veren başkalarının daha sonra öldürüldüğünü söyledi.

Savcılar, eski bakan ve sözde Ramuş Haradinay Savunma Komitesi'nin eş kurucusunun Morina'nın seyahatine izin verip masrafların da kültür bakanlığı tarafından karşılandığını da iddia ettiler.

Yargıçlar, Morina'nın baskılara boyun eğmeyip sonunda Haradinay aleyhinde ifade veren Tanık 2 ve iki diğer eski Kosova Kurtuluş Ordusu (KLA) komutanından özür dilediğini de kaydettiler. Dava Nisan ayı başlarında sona erdi.

Haradinay ve aynı davada yargılanan İdriz Balay haklarındaki bütün savaş suçu suçlamalarından beraat ederken, üçüncü bir sanık, Lahi İbrahimay altı yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haradinay ve diğerleri hakkındaki dava şu anda ICTY'nin Temyiz Mahkemesinde bekliyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar