Duyuru

İzetbegoviç Baskılara Boyun Eğmezdi

Kosova Haberleri

  /   990   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Prizren’de TİKA ve AKEA desteğiyle Alija İzetbegoviç’in 5. ölüm yıldönümü vesilesiyle Arnavutça yayınlanan “Anılar” kitabı tanıtıldı. Yakın arkadaşları Adamir Jerkoviç ve Cemaludin Latiç’in anıları tanıtıma ayrı değer kattı.


 
 

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı -TİKA ve AKEA Kültür, Eğitim ile Öğretim Derneği tarafından Alija İzetbegoviç’in Arnavutça basılan “Anılar” kitabının tanıtımı dün akşam Prizren’de yapıldı.

 

Bosna lideri ve düşünür Alija İzetbegoviç ölümünün 5. yıldönümünde Kosova’da da anıldı. Cumartesi günü Priştine’de düzenlenen konferanstan sonra dün akşam (21.12.2008) Prizren Kültür Evi’nde “Anılar” kitabının tanıtımı yapıldı.

 

Kitabın tanıtımını yapan Nexhat İbrahimi ve Dr. Hysen Matoshi, İzetbegoviç’in hayatı ve kişiliği hakkında geniş bilgi verdi. Boşnak liderin Arnavutlar ve Kosova ile bağlantısına dikkati çeken konuşmacılar Kosovalı aydınlarla ilişkilerini hiç kesmediğini ve Kosova’da durumu yakından takip ettiğini belirttiler.

 

Merhum Alija İzetbegoviç’in siyasi danışmanı Dr. Adamir Jerkoviç, İzetbegoviç’in vatanseverliği ve liderlik özelliklerini anlatan anıları canlandırdı. Jerkoviç, tüm baskılara rağmen İzetbegoviç’in Bosna’da kurulan Sırp Cumhuriyetini tanımadığını, Sırbistan’a karşı açılan davayı da geri çekmediğini söyledi. Görüşmelerde arabuluculuk yapan ABD Diplomatı Richard Holbruck’un Kosova bağımsızlığını destekleyen Alija İzetbegoviç’a, Kosova bağımsızlığının Bosna ve Hersek’i kötü etkileyeceği iddiasıyla Kosova’ya geniş özerklik verilmesinden yana olması temkinlerinde bulunduğunu söyleyen Dr. Adamir Jerkoviç, henüz Kosova’yı tanımayan Boşnak halkının tanımaktan yana olduğunu ancak üçlü yönetim nedeniyle bunu yapamadıklarını vurguladı. En kısa zamanda Bosna’nın da Kosova’yı tanıyacağı ümidini ifade eden Jerkoviç, yakın gelecekte Kosova ve Bosna’nın bir arada olacağını da söyledi.

 

 

İzetbegoviç’in yakın arkadaşlarından biri olan Dr. Cemaludin Latiç, İzetbegoviç’in bir İslam düşünürü olarak Müslüman halkların bağımsızlık hareketlerini desteklediğini söyledi. Ünlü felsefeci Hegel’in İslam misyonunun tamamlandığını ve şarkta gömüldüğü iddiasını Alija İzetbegoviç’in çürüttüğünü söyleyen Latiç, günümüzde “olamaz” diye düşünmenin anlamsızlığına dikkati çekti. “Biz başlangıçta küçük bir grup idik ve etkimiz yoktu. Bugün devleti yönetiyoruz” diyen Latiç, Bosna’nın olduğu gibi Kosova’nın da bağımsızlığa kavuşmasının adeta imkansız gibi görüldüğünü ama gerçekleştiğini söyledi. “İzetbegoviç’e anıtlar dikmiyoruz mizacımıza uygun değil” diyen Dr. Cemaludin Latiç, en yakın tarihte “Alija İle Geziler” başlığı altında anılarını kitap olarak yayınlayacağını duyurdu.

 

Türkiye’den gelen bilim adamları Sadik Yılmaz ve Akif Emre de Alija İzetbegoviç’in İslam düşünürü olarak öneminden söz etti ve onun mütevazi kişiliğine dikkati çekti.

 

 

Gecenin sonunda Akif Emre tarafından Alija İzetbegoviç ile yapılan son röportaj sunuldu. Kitap meraklıları Prizren Kültür Evi foayesinde 10 Avro'dan satılan Alija İzetbegoviç'im "Anılar" kitabını da satın alma fırsatı buldular.

KOSOVA HABER


 

  

Yorumlar