Duyuru

Zharku’dan Sırbistan ve Bosna’ya Sert Uyarı

Kosova Haberleri

  /   495   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Endüstri ve Ticaret Bakanı Lutfi Zharku Sırbistan’ın Kosova Gümrüğü evraklarını kabul etmeyip Kosova’dan taşınan mallara izin vermediği takdirde Sırbistan’dan gelen malları kabul etmeyeceklerini açıkladı.


 
 

 

Ekspres gazetesine açıklamada bulunan Zharku Sırbistan’ın en kısa zamanda Kosova’dan Sırbistan’a veya Sırbistan üzerinden başka yerlere giden mallara izin vermediği takdirde Kosova’nın da Sırbistan veya Sırbistan üzerinden gelen malları Kosova’ya kabul etmeyeceklerini duyurdu.

 

CEFTA anlaşmasının hükümlerini yerine getirmeye hazır olduklarını belirten Zharku “Ama Sırbistan bu engelleri kaldırmayı istemiyorsa Kosova’ya da Sırbistan’dan ve Sırbistan üzerinden gelen malları engellemekten başka seçenek kalmıyor” dedi.

 

 

3 Araklık tarihinden itibaren Sırbistan ve Bosna-Hersek Kosova’dan gelen taşıma araçlarının geçişine izin vermiyor. Sebebi ise eskiden “UNMIK Gümrüğü” yazan resmi belgelerde 3 aralık’tan itibaren  “Kosova Gümrüğü” yazıyor olması. Sırbistan transit geçecek araçlara bile izin vermiyor.

 

Zharku açıklamasının devamında Kosovalı üreticilerin bu iki devletten dolayı Avrupa’da bulunan pazar paylarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını söyledikten sonra “CEFTA Sekreterliği’nden sorunun çözülmesi talebinde bulunduk ancak şu ana kadar herhangi bir cevap gelmedi” dedi.

 

Bakan Zharku CEFTA bünyesinden bir çözümün bulunamaması halinde Kosova’nın CEFTA sözleşmesine mümkün olduğunca saygı duyarak bu iki devlete aynı şekilde muamele edeceğini duyurdu.

KOSOVA HABER 

  

Yorumlar