Duyuru

BH'deki Katolikler antik gelenekleri ayakta tutuyorlar

Bosna Haberleri

  /   536   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Bosna-Hersek'teki Katolik cemaati büyük Noel ziyafeti öncesinde oruç tutarken, SETimes dış yazarlarından Yusuf Ramazanoviç üç bölümlük yazısının bu ilkinde Balkanlar'ın kış geleneklerine ışık tutuyor.

Southeast European Times için Yusuf Ramazanoviç'in haberi - 22/12/08

photo

Bosnalı Katolikler gece yarısı ayinine katılmak üzere Saraybosna'nın merkez katedraline gidiyorlar. [Getty Images]

Bosna-Hersekli (BH) Katolikler için Noel kesinlikle kş mevsiminin zirvesi demek. Saraybosna'nın etnik Hırvat nüfusunun yoğun olduğu Stup semti her yıl cömertçe süsleniyor. Ana Noel Ayini, geçmişi 1889 yılına dayanan Roma-Gotik tarzı eski ve güzel bir yapı olan Saraybosna Katedrali'nde yapılıyor.

Katedral Saraybosna'nın en çok fark edilen yapılarından biri. Her yıl burada düzenlenen Ayin, hangi dinden olursa olsun kentin tamamı için önemli bir olay teşkil ediyor. Noel Arifesinde bina sadece Katoliklerle değil Müslümanlar, Ortodoks Hıristiyanları ve hatta ateistlerle dolup taşıyor. Burada görünmek bir prestij meselesi haline gelmiş durumda. Pek çok kişi de içeride yer kalmadığı için binanın dışında bekliyor.

Bu arada kırsal bölgelerde, Katolikler çok eskiden kalma bazı gelenek ve törenleri uyguluyorlar. Hazırlıklar ta 13 Aralık'ta, Aziz Lucia gününde geleneksel Noel buğdayının dikilmesiyle başlıyor. Başak Noel Arifesinde kırpılacak, mumlarla ve kırmızı veya mavi bir kurdeleyle süslenecek ve Noel ağacının altına veya bayram süsü olarak masaya konacak.

Noelden önceki sabah, evin reisi afiyet simgesi olarak bir meşe dalı veya bereket simgesi olarak kuru ot yığını getirir. İnsanlar gün boyu oruç tutarlar ve o günün akşam yemeği için daha çok hafif yemekler -fasulye, balık, patates, bezelye ve çeşitli salatalar- hazırlanır. Aileler, ertesi günkü büyük olaya hazırlık olarak eti hazırlarlar ve süslü tören ekmeği pişirirler.

Noel günü insanler evlerinde dua eder ve ardından Noel Ayini için kiliseye giderler. Geleneksel olarak o gün dost ve akrabalarını ziyaret etmez ve evde kalıp zengin bir akşam yemeğiyle -bu sefer rosto etin yanı sıra çeşitli hamur işleri ve pastalar da vardır- aile üyeleriyle birlikte kutlama yaparlar.

Bosnalı Katoliklerin geleneksel Noel pastalarından biri de Kugloff'tur. Yapması da oldukça basittir:

Malzemeler:

  • 4 yumurta akı
  • 140 g tereyağı
  • 140 g şeker
  • 280 g un
  • 50 g kuru üzüm veya çikolata parçası
  • kabartma tozu
  • 1 bardak süt
  • limon rendesi
  • vanilyalı şeker
  • bir çimdik tuz
  • 4 yumurta akı, çırpılmış

Hazırlanması:

Yumurta aklarını şekerle karıştırın. Tereyağı, kuru üzüm veya çikolata parçaları, süt, limon rendesi ve vanilyalı şekeri ekleyin. Yumurta aklarını bir çimdik tuzla çırpın. Yumurta akı karışımını ekleyin, unu ve kabartma tozunu ekleyin ve hepsini yavaşça karıştırın. Kugloff kalıbına dökün ve fırında yaklaşık bir saat pişirin.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.
 

 

  

Yorumlar