Duyuru

Yüzyılın yolu mu, açık bir dolandırıcılık mı?

Arnavutluk Haberleri

  /   323   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Tartışmalı bir otoyol projesi Arnavutluk'un en üst düzey yolsuzluk davasını doğurdu.

Southeast European Times için Balkanblogs'dan derleme – 19/12/08

photo

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Lulzim Başa. [Getty Images]

Savcılar Arnavutluk Dışişleri Bakanı Lulzim Başa'yı kamu ihalesi kurallarını çiğnemek ve devlet bütçesini 115 milyon avro zarara uğratmakla suçladılar. Suçlamalar, Başa'nın ulaştırma ve haberleşme bakanı sıfatıyla Durres-Kukes otoyolunun bir kısmına ilişkin yapım ihalelerine nezaret ettiği 2006 yılından kaynaklanıyor.

Başa hakkındaki suçlamaları sürekli olarak reddetti ve "Yüzyılın Yolu" dediği otoyolun yapımını savundu.

Arnavutluk blogosferinde, bakanın tepkisi bazılarının silaha sarılmasına yol açtı. Perpjekja sitesinde yazan Fatos Lubonja'ya göre, Başa'nın davranışı "hukuk ve kurumları görmezden gelerek güç elde etme ve bunu zorla koruma ve tüm bunları milliyetçi bir söylemle örtbas etme amaçlı geleneksel grup işbirliği stratejisiyle kendisini koruduğunu gösteriyor."

Bir diğer blogcu, xha xhai da bu görüşü yineliyor. "Savcılıkta Rreşen-Kalimaş karayolunun finansmanına ilişkin çeşitli kirli anlaşmalarla ilgili bazı açık dosyaları olan Başa, projenin Arnavut ulusu için "önemine" işaret ederek ve Sırp ve Yunan" çevrelerini bu ana yolu sabotajlamaktan sorumlu tutarak kendisini bu suçlamalara karşı korudu."

Ancak Orakulli, Başa'nın iddialarını o kadar da inanılmaz bulmuyor. "Belki bu bakan kendisini korumak için gerçekten de vatanseverliği kullanıyor, fakat Sırp-Yunan aşiretleri ve bunların Arnavutluk'ta hükümet, medya, örgütler ve siyas partilerdeki yandaşlarının bu karayolunun gerçekleşmesini istediklerini de söyleyemezsiniz." diyor.

Bu arada Koha Jone'de, tonipeperoni zor durumdaki bakanı savunuyor. Blogcu yazısında, "Lulzim Başa usulde son derece açık yasalar ve yönetmelikler uygulamıştır. Bu karayolu hakkında suçlamalarda bulunmak siyasi Don Kişot'luktur. Başa aleyhindeki dava, yargı kurumlarına zarar veren verenlerin açmış olduğu siyasi bir dosyadır." diyor.

Shqiperia e Udhekryqeve sitesinden İlber Memia, olaya farklı bir açıdan bakıyor. "Başa olayı incelenmesi çok ilginç bir olaydır." diyen yazar şöyle devam ediyor: "Sadece yaşlı siyasilerin yolsuzluğa ve kazançlı işler peşinde koşmaya meylettiklerini kanıtlamıyor. Bunların örneklerine, sıradışı diplomalarıyla Batıdan gelip paranın kokusunu iyi bilen genç nesilde de rastlanıyor."

Memia,"Üst düzey siyasilere ceza verilmemesi ülke yargı sistemiyle ilgili en ikilemli şeydir. Bu arada Arnavutluk hala Güneydoğu Avrupa'nın en fazla yolsuzluk olan ülkelerinden biridir." diye de ekliyor.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar