Duyuru

Hırvatistan ile Slovenya arasında uzun zamandır devam eden anlaşmazlık Hırvatistan'ın AB üyelik yolunu tıkadı

Hırvatistan

  /   674   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

Ljubljana'daki yeni hükümet, uzun zamandır devam eden deniz sınırı anlaşmazlığını gerekçe göstererek komşu Hırvatistan'ın üyelik sürecini tıkadı. Bu, Hırvatistan'ın üyelik takvimini hayata geçiremeyip 2009 yılı sonunda AB üyeliğine hazır olamayabileceği anlamına geliyor.

Southeast European Times için Zagreb'den Natasa Radiç'in haberi -- 22/12/08

photo

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Jandrokoviç ülkenin Ljubljana'nın kararından "şoka uğradığını" söyledi. [Getty Images]

AB ve Hırvatistan, geçtiğimiz hafta Brüksel'de gerçekleşen bir katılım konferansında Slovenya'nın üye bir ülke olarak Hırvatistan'ın üyelik sürecini engelleme yetkisini kullanma kararı vermesi nedeniyle sadece bir politika alanını açıp üçünü kapattılar. Sonuç olarak, Hırvatistan 2009 sonunda AB üyeliğini elde edemeyebilir.

Slovenya ve Hırvatistan, 1991 yılında bağımsızlıklarını ilan etmelerinden bu yana kara ve deniz sınırları konusunda anlaşmazlık halindeler. Hırvatistan ikili bir çözümden yana tavır koyarken, AB üyesi Slovenya meselenin Zagreb'in AB katılım müzakereleri yoluyla çözülmesini istiyor. Slovenya'nın takozu, ikili ilişkilerde buz gibi bir hava estirdi.

Hırvatistan, müzakerelerinde hayırlı bir hızlanmaya delalet edecek şekilde on yeni müzakere faslı açıp beş tane kapatmayı umut etmişti. Ancak Slovenya, Hırvatistan'ın tartışmalı sınırlar konusunu oldu bittiye getirmesinden korkarak buna göre hamle yaptı.

Slovenya Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar 19 Aralık Cuma günü Ljubljana'da yaptığı açıklamada, AB'nin "temsil ediyor olması gerektiği üye ülkelerin çıkarlarına bariz bir şekilde yeteri kadar dikkat etmeyip, genişleme alanında sonuçlara ulaşmaya çalıştığını" söyledi.

Zagreb'in "şoka uğramış" Dışişleri Bakanı Gordan Jandrokoviç sorunu çözeceğine söz verdi.

AB ile katılım müzakerelerine Ekim 2005'te başlayan Hırvatistan, şu anda 35 fasıldan 22'sini açmış ve yedisini resmen kapatmış durumda bulunuyor. AK, Slovenya'nın açıklamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olli Rehn, "Hepimiz sakin olmaya çalışalım." dedi.

Ancak her iki tarafta da duygular gemi azıya almış durumda. Diğer ülkenin mallarını boykot etmeye çağıran Facebook grupları mantar gibi bittiler. Slovenya Hırvatistan'ın ihraç mallarını satın alan dördüncü ülke konumudayken, Hırvatistan Sloven ihracatının üçüncü büyük alıcısı durumunda. Yine de, Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader Slovenya'yı boykot etme yönündeki bir baskının "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar