Duyuru

Aliya İzetbegoviç Anısına Kosova’da Konferans

Kosova Haberleri

  /   508   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 
 

 

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı - TİKA ve AKEA Kültür, Eğitim ile Öğretim Derneği örgütlemesiyle, Priştine’de bugün “Doğu ve Batı Arasında Aliya İzetbegoviç” konulu bilimsel konferans çalışmalarına başladı.


 
 

Bosna lideri Aliya İzetbegoviç’in ölümünün 5. yıldönümü anısına düzenlenen bu konferans açılışını örgütleyici Hüsamedin Abazi yaptı ve merhumun kişiliği, yaratıcılığı ile siyasi faaliyetine değindi. Abazi, Bosna ve Kosova  gibi iki ülkenin aynı kaderi yaşaması ve aynı tarihi paylaşması,  Bosna’nın bu büyük lideri onuruna konferansın düzenlenmesini ve değişik boyutlardan kişiliğinin bilimsel değerlendirilmesini teşvik ettiğini belirtti.

Türkiye, Bosna Hersek, Makedonya ve Kosova’dan profesör ile bilim adamlarının katıldığı konferansta, konukları selamlayan TİKA Kosova Temsilcisi Kürşat Mahmat, bu topraklardan gitmiş bir kahramanı, bir bilgeyi, Aliya’yı anmak üzere beşinci ölüm yıldönümünde böyle bir konferansın örgütlenmesinde TİKA’nın yer almasından büyük memnuniyetlik duyduğunu ifade ederek, düşündüklerini ve söylediklerini yaşamında pratiğe dökmüş bu büyük insanın ölümsüz fikirlerinin Kosova ve Balkanlar için büyük önem taşıdığını vurguladı. Aliya İzetbegoviç, 1900 yıllarda bu bölgede yaşamış fakat sadece bu bölgeye değil, bütün dünyaya mal olmuş bir lider olduğunu söyleyen TİKA Temsilcisi Mahmat, Aliya’nın anılması, fikirlerinin yaşatılması ve çok çeşitli yönleriyle önce bölge insanı tarafından, sonra da bütün dünya genelinde tanınması ve bilinmesinin önemli olduğunu hatırlattı.

Konferansın açılış bölümünde İlahiyat Fakültesi Başkanı Cemayl Morina,  Yeni Pazar Müftüsü Avdo Zukariç yaptıkları konuşmalarında, bu konferansın tertiplenmesi önemine değindiler. Ardından Türkiyeli gazeteci Akif Emre’nin Cumhurbaşkanı İzetbegoviç ile yaptığı son röportaj belgeseli sunuldu.

Konferans, Kosova, Bosna, Makedonya ve Türkiye bilim adamlarının değişik boyutlarda Aliya İzetbegoviç’in kişiliğiyle ilgili tebliğler sunmalarıyla çalışmalarına devam etti.

 

 

 

 

 

Konferansa katılanlar, bu organizasyon için özellikle Sarayova’da “Aliya İzetbegoviç”  müzesi tarafından hazırlanan Bosna Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç’in hayatıyla ilgili resim sergisini de izleme fırsatında oldular.

Konferansın ikinci gününde yarın misafirlere Kosova’nın  tarih ve kültür yerlerine ziyaret örgütlenecek. Yarın akşam ise Prizren Kültür Evi Salonunda Aliya İzetbegoviç’in “Anılar” kitabının tanıtımı yapılacak.

KOSOVA HABER 

  

Yorumlar