Duyuru

BH'nin iç sınır çizim hattı suçlulara yarıyor

Bosna Haberleri

  /   494   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Ülkedeki ikili emniyet sistemi sayesinde, Bosna-Hersek'teki suçlular bir taraftan ötekine kaçarak tutuklanmaktan kolayca kurtuluyorlar.

Southeast European Times için Saraybosna'dan Yusuf Ramazanoviç'in haberi - 29/12/08

photo

Bosna-Hersek'te emniyet güçlerinin çalışmaları sık sık engelleniyor. [Getty Images]

Ülkedeki mevcut iki taraflı idari sistem uyarınca, Bosna-Hersek'teki emniyet güçleri 1992-1995 ihtilafının sona ermesinden bu yana iki farklı organ olarak varlıklarını sürdürdüler. İki teşkilatı birleştirme amaçlı geçici adımlar atılmakla birlikte, ayrı emir-komuta zincirleri ve ayrı yargı sistemleriyle yer operasyonları farklı olmaya devam etti.

Bu durum, başta başkent Saraybosna da dahil olmak üzere taraflar arası sınır çizim hattı yakınlarındaki bölgelerde olmak üzere, uyuşturucu kaçakçılığı veya oto hırsızlığıyla uğraşan kişiler için bulunmaz nimet.

Örneğin Kasım ayında, bir grup suçu Saraybosna'da bir Audi 80 çaldı. Polis suçluları, kentin taraflar arası sınır çizim hattıyla ikiye bölünmüş durumdaki Dobrinja semtinde çalıntı arabayla gezerken tespit etti. Bildirildiğine göre, çete bölgede park halindeki başka bir araca girmeye çalışıyordu.

BH Federasyonu (BHF) polisinin kovaladığı suçlular aracı Bosnalı Sırp tarafı olan Sırp Cumhuriyeti'ne doğru sürmelerine karşın bir ağaca çarptılar. Şans eseri, kaza mahalli taraflar arası sınırın tam üzerine denk geldi.

BHF polisi ve onların Bosnalı Sırp muadilleri olayı kimin soruşturacağı konusunda tartışırlarken, hırsızlar kaçıp gittiler. Kazada alev alan çalıntı arabanın sahibineyse arabanın kömür halindeki kaportası kaldı. Failler hala yakalanamadı.

Bu olay özellikle dramatik olmakla birlikte hiçbir şekilde alışılmadık değil. Yetki alanıyla ilgili anlaşmazlıkların adaletin tecellisini büyük oranda geciktireceğini bilen suçlular, rutin bir şekilde taraf hattını kaçış planlarına bir unsur olarak ekliyorlar. Polis, başlıca önceliği etnik toplumlara dayalı siyasi bölümleri korumaya veren bir sistem tarafından soruşturmalarında ciddi derecede engelleniyor.

Yetkililer bu bölümlere saygılı olmak zorunda olmalarına karşın, suçlular değiller. Onlar sınır tanımıyor, serbestçe girip çıkabiliyor ve her iki taraftaki yandaşlarına karışabiliyorlar. BH, en azından yeraltı dünyasında, birleşmiş durumda.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar