Duyuru

Kosova, Sırbistan ve BH'den ithalatı yasaklamaya hazırlanıyor

Kosova Haberleri

  /   571   /   06 Haziran 2014, Cuma

 Yazdır

  

 

 

 

Sırbistan ve Bosna-Hersek'in Kosova menşeli ürünleri engelleme kararına tepki olarak, bu iki ülkeden mal ithalatına konan yasak Perşembe günü başlıyor.

(B92 -- 27/12/08 - 28/12/08; Reuters, ECIKS - 23/12/08; AFP - 22/12/08; Albanian Economy News - 20/12/08; New Kosova Report 19/12/08)

photo

Priştineli bir esnaf dükkan açmaya hazırlanıyor. Kosova hafta sonu Bosna-Hersek ve Sırbistan kaynaklı ithalatı yasaklayacağını duyurdu. [Getty Images]

Kosova 26 Aralık Cuma günü yaptığı açıklamada, 1 Ocak Perşembe gününden itibaren Sırbistan ve Bosna-Hersek'ten (BH) gelen malların ithalatını yasaklayacağını duyurdu.

Ülke söz konusu hamleyi ilk olarak geçtiğimiz hafta, Belgrad ve Saraybosna'nın UNMIK dairesi yerine Kosova Gümrük dairesinin mührünü taşıyan malların ithalat ve nakliyesini yasaklama kararına misilleme olarak duyurmuştu.

Kosova Ticaret Odası'ndan (KTO) 22 Aralık'ta yapılan açıklamada, "Sırbistan ve Bosna'nın böyl bir uygulamayı sürdürmeleri halinde, Kosova kurumları da Sırbistan ve Bosna'da üretilmiş malların ithalatını yasaklama yönünde karşı tedbirler almak zorunda kalacaklardır." ifadesine yer verildi.

İki Balkan ülkesi, UNMIK'in gümrük işlerini Kosova makamlarına devrettiği Aralık ayı başından bu yana Kosova menşeli malların kendi topraklarına girişini ve geçişini engelliyordu.

KTO'nun dış ticaret departmanı başkanı Safet Grcaliu Cuma günü yaptığı açıklamada, Sırbistan ve BH'den gelen mallara benzer bir yasak koyma kararının artık "kesin olduğu ve Kosova'daki tüketicilerin çoğu tarafından desteklendiğini" söyledi. Yasak, Perşembe gününden itibaren üç veya dört aşamada kademeli olarak hayata geçirilecek.

Reuters'e göre, her gün Sırbistan ve AB ülkelerinden gelen 80'den fazla tır, ülkenin Sırbistan sınırındaki en büyük sınır kapısı olan Merdare'den Kosova'ya giriş yapıyor.

Grcaliu, Kosova'nın sadece 2008 yılında Sırbistan'dan yaptığı resmi ithalatın 250 milyon avrodan fazla olduğunu söyledi. Ancak Mitrovica'ya giden ve "yasadışı yollardan giren her şeyi" de sayarsak, bu ticaretin gerçek rakamı 500 milyon avroyu geçiyor.

Grcaliu, "Kosova gibi bir pazar ve potansiyel Belgrad'daki siyasi tutumlar yüzünden nasıl kaybedilebilir." dedi.

Kosova'nın Sırbistan'a olan ihracatının 30 milyon avrodan düşük olduğu bildiriliyor.

Kosova 17 Şubat'ta bağımsızlığını ilan etti ve bu tarihten bu yana da Sırbistan ve BH dışındaki bütün eski Yugoslav cumhuriyetleri de dahil olmak üzere 50'den fazla ülke tarafından diplomatik olarak tanındı.

Kosovalı yetkililer Belgrad ve Saraybosna'nın attıkları adımları kabul edilemez ve AB üyesi olmayan bütün Balkan ülkeleri ve Moldova tarafından imzalanan Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması'nın (CEFTA) bir ihlali olarak görüyorlar.

Grcaliu Cuma günü yaptığı açıklamada, "Kosova ile Sırbistan ve Kosova ile Bosna konusunda, CEFTA artık mevcut değildir; eğer mevcutsa, engeller konusunda bir şeyler yapma zamanı gelmiştir, çünkü bunlar hiçbir yere gitmiyorlar." dedi.

Sırbistan Ticaret Odası başkanı Milos Bugarin, Kosova'dan gelen mallara herhangi bir boykot uygulanmadığını söyledi. Bugarin, Sırbistan menşeli ithalata uygulanacak bir yasağın serbest ticaret anlaşmasını ihlal edeceği konusunda da Priştine'yi uyardı.

Bugarin, "UNMIK CEFTA'yı Kosova adına imzalamıştır, bu da anlaşmanın onlar için de bağlayıcı olduğu anlamına gelmektedir." dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır. 

  

Yorumlar